Home

Achtergrond 219 x bekeken

Kamermeerderheid: 5 mei elk jaar vrije dag

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil van 5 mei een jaarlijkse nationale feestdag maken, met een vrije dag voor iedereen. Dat blijkt uit een rondgang langs de partijen.

Het voorstel werd woensdag aangezwengeld door de nieuwe PvdA-leider Job Cohen, maar was in 2007 al eens door de SP bepleit. Toen haalde het plan geen meerderheid, nu lijkt die er wel te zijn, want behalve de PvdA en de SP zijn ook de PVV, de ChristenUnie en GroenLinks voorstander. Andere partijen zijn tegen (D66 en Partij voor de Dieren), of hebben nog geen mening gegeven over het voorstel van Cohen.

De PvdA-lijsttrekker wil aangeven hoe belangrijk vrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn. ,,Het wonderlijke is dat, naarmate je in een vrijere wereld leeft, het besef afneemt hoe belangrijk dat eigenlijk is'', zei hij tegen NU.nl.

Cohen kreeg snel steun van zowel PVV-leider Geert Wilders, als van de SP. ,,Eens, iedere 5 mei een vrije dag!'', liet Wilders weten. De SP is blij met het ,,voortschrijdend inzicht'' bij de PvdA. SP-Kamerlid Ronald van Raak stelde het zelf in 2007 al eens voor, maar de PvdA was toen nog tegen. ,,Ik neem aan dat we dit nu direct na de verkiezingen kunnen gaan regelen'', aldus Van Raak.

Ook de ChristenUnie is voor. ,,Het kost wel geld voor het bedrijfsleven. Maar we zouden meer de rust moeten nemen om de vrijheid te vieren'', zegt Kamerlid Ed Anker. GroenLinks-leider Femke Halsema noemt het voorstel van Cohen een prima idee en spreekt over een ,,nieuwe, seculiere, iedereen insluitende feestdag. ,,Maar graag in ruil voor een bestaande feestdag. zoals tweede pinksterdag.''

D66 vindt Bevrijdingsdag van groot belang, maar is toch tegen een verplichte vrije dag, tenzij er een andere feestdag verdwijnt. D66 vindt het ,,onverantwoord om in deze tijd van hoge werkloosheid en grote begrotingstekorten extra vrije dagen in te stellen''. Ook de Partij voor de Dieren is tegen. Koninginnedag en 5 mei vormen anders jaarlijks een inproductieve week, aldus Marianne Thieme.

Sinds 1990 is 5 mei overigens al een officiële nationale feestdag, maar een verplichte vrije dag is het niet. In veel cao's is geregeld dat 5 mei eens in de vijf jaar een vrije dag is. Dat is dit jaar het geval.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.