Home

Achtergrond 161 x bekeken

Kamer steunt leningen aan Griekenland

De Tweede Kamer steunt in overgrote meerderheid het Europese hulppakket voor het noodlijdende Griekenland en de 4,7 miljard euro die Nederland aan Athene zal lenen.

Dat bleek vrijdag in een debat waarvoor de Kamer speciaal van reces was teruggekomen. Instemming van de Kamer is nodig voor premier Jan Peter Balkenende om vrijdagavond op een top van eurolanden in Brussel het groene licht te kunnen geven.

In het hulppakket lenen de eurolanden Griekenland over een periode van drie jaar 80 miljard euro. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) leent 30 miljard. De voorwaarden en eisen zijn streng: Griekenland moet keiharde bezuinigingen doorvoeren. In de Kamer schaarden de meeste partijen zich achter het voorstel. Alleen de PVV en Rita Verdonk zijn ronduit tegen.

Het CDA ziet het pakket "als een noodzakelijk kwaad en zal met pijn in de buik instemmen''. De PvdA en GroenLinks vinden de hulp onvermijdelijk en hopen en verwachten dat de banken ook een steentje bijdragen aan de redding van Griekenland. De VVD zal instemmen, ook al is de partij woest op de Griekse regering. Voor de liberalen staat het belang van Nederland, van de Nederlandse pensioenen en van het Nederlandse bedrijfsleven voorop. Ook de ChristenUnie ziet de hulp als onontkoombaar.

De SP is op zich niet tegen hulp aan Athene, maar zolang de financiële sector ongestraft wegkomt, zal de fractie niet instemmen met de Nederlandse lening. De SP eist dat de schuld moet worden gesaneerd en deels kwijtgescholden door de banken.

De PVV en Verdonk zijn tegen de leningen. "Geen eurocent naar Griekenland'', stelde de PVV. Verdonk wil dat Nederland uit de euro stapt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.