Home

Achtergrond

Kalkoengier is weer terecht

Gierard Joling is weer terecht.

De kalkoengier uit het dierenpark Aqua Zoo in Leeuwarden ontsnapte eerder deze week door een gat in de omheining van de volière en vloog sindsdien vrij door Friesland. Gierard kon zondagavond worden gevangen op een erf in het dorp Goëngahuizen (gemeente Smallingerland).

Dat heeft een woordvoerster van Aqua Zoo maandag gemeld. Dierverzorgers konden het dier vangen nadat oplettende Friezen de dierentuin hadden gewaarschuwd waar Gierard zat. "Gieren vliegen niet graag in het donker'', aldus de zegsvrouw. "Dus toen was het tamelijk gemakkelijk om hem weer te vangen.''

De kalkoengier is een roofvogel die normaal leeft in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Het beest kan ruim 80 centimeter lang worden en kent een spanwijdte tot 180 centimeter. Toch is het dier ongevaarlijk, beklemtoont een woordvoerster. Dierverzorgers hadden eerder gepoogd de gier te vangen door hem met dode kippen te lokken.

Gierard zit nu weer in zijn kooi in de Aqua Zoo. De omheining van de volière is aangepast om te voorkomen dat Joling weer ontsnapt. De dierentuin had sinds de ontsnapping van de vogel opvallend meer bezoekers. "Maar Pinksteren is sowieso een van de drukste weekeinden van het jaar'', stelt de woordvoerster.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.