Home

Achtergrond 196 x bekeken

Kabinet stopt nog niet met testfase JSF

Het kabinet zal vooralsnog niet uit de testfase van het Joint Strike Fighter-project (JSF) stappen, zoals een meerderheid van de Tweede kamer wil.

Nederland zal eerst met de Amerikaanse overheid de ontstane situatie en de gemaakte afspraken bekijken. De Kamer zal daarover later worden ingelicht, zo blijkt uit een brief die demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vandaag aan de Tweede Kamer schreef.

De SP vindt deze opstelling onacceptabel en wil de Kamer van verkiezingsreces terugroepen, zo heeft SP-Kamerlid Krista van Velzen laten weten.

Het kabinet besprak eerder vrijdag drie moties die de Tweede Kamer vorige week had aangenomen over de JSF. Van Middelkoop wees opnieuw op de demissionaire status van het kabinet. Dat betekent volgens het kabinet dat er geen vrijheid is bij de uitvoering van onomkeerbare besluiten die ingrijpende gevolgen hebben voor het beleid van het komende kabinet, schrijft de minister van Defensie.

Vorige week nam de Kamer een voorstel aan om uit de testfase te stappen en daarmee ook af te zien van de aanschaf van het eerste testtoestel, dat al is besteld en aanbetaald. Deze motie van de PvdA haalde een meerderheid. Onder meer CDA en VVD waren tegen.

Een voorstel van de SP om geen nieuwe verplichtingen meer aan te gaan in het project, is volgens Van Middelkoop al eerder toegezegd aan de Kamer. Een voorstel van GroenLinks om de kandidatenvergelijkingen tussen mogelijke opvolgers niet meer als uitgangspunt te nemen, neemt het kabinet voor kennisgeving aan. Van Middelkoop wijst erop dat Nederland gewoon betrokken blijft bij de ontwikkeling van de JSF en dat dit toestel de beoogde kandidaat is om de verouderde F-16 te vervangen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.