Home

Achtergrond

Kabinet raakt achterop bij halen eigen doelen

Het kabinet is het afgelopen jaar verder achterop geraakt bij het halen van 74 belangrijkste beleidsdoelen die de toenmalige regeringscoalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie zichzelf in 2007 stelden.

Van de 74 doelen liggen er nu veertien niet op koers. Dat zijn er vier meer dan vorig jaar.

Van de twintig door het kabinet als 'sleuteldoelen' betitelde beleidsterreinen, ligt de realisatie ervan nu bij vijf achter, twee meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse 'verantwoordingsbrief' die demissionair premier Jan Peter Balkenende vrijdag naar de Kamer stuurde. Volgende week komt daar het oordeel van de Algemene Rekenkamer bij.

Vooral het ministerie voor Jeugd en Gezin loopt achter bij de gestelde doelen zoals de bestrijding van kindermishandeling. Een ander belangrijk terrein met achterstand is het verhogen van de kwaliteit van de zorg. Ook ligt het kabinet al twee jaar achter bij het halen van 5 procent groei per jaar in het openbaar vervoer per spoor. De kabinetsdoelstelling van een kwart minder fysieke verloedering en ernstige sociale overlast in 2010 ten opzichte van 2002 ligt eveneens achter op schema.

Balkenende schreef woensdag aan de Kamer dat het huidige overzicht moet worden gezien als de "finale verantwoording'' van zijn vierde kabinet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.