Home

Achtergrond 162 x bekeken

'Kabinet hield deel buiten bezuinigingen'

De ambtelijke werkgroepen die de afgelopen maanden zochten naar miljardenbezuinigingen, hebben ongeveer eenderde van de mogelijke uitgaven op jaarbasis geheel buiten beschouwing gelaten.

Dat concludeerde de Algemene Rekenkamer vandaag. Onder de noemer 'brede heroverwegingen' zochten de ambtenaren in opdracht van het kabinet naar mogelijkheden om ongeveer 35 miljard euro te bezuinigen. Maar naar uitgaven ter waarde van 11 miljard euro per jaar keken ze helemaal niet, stelt de Rekenkamer nu, terwijl het kabinet toch had gesteld dat alles zou worden onderzocht en dat er bij de zoektocht geen taboes zouden zijn. ,,Breed is dus soms tamelijk smal'', zei Gerrit de Jong van de Rekenkamer dinsdag.

Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft de Rekenkamer laten weten dat "de heroverweging de belangrijke taakgebieden van het kabinet als uitgangspunt had en niet gericht was op een integraal overzicht van een bepaald type instrument''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.