Home

Achtergrond 220 x bekeken

Jack de Vries op achtergrond in CDA-campagne

Demissionair staatssecretaris Jack de Vries van Defensie zal geen publieke rol meer spelen in de verkiezingscampagne van het CDA na onthullingen over een buitenechtelijke relatie.

Een relatie met zijn vrouwelijke adjudant leidde ertoe dat hij enkele weken geleden de echtelijke woning heeft verlaten. De voormalige spindoctor van premier Jan Peter Balkenende en partijstrateeg woont nu tijdelijk in een kazerne in Den Haag. Hij blijft doorwerken als staatssecretaris.

Omdat zijn woonplek aan hoge veiligheidseisen moet voldoen, kon De Vries niet zomaar elders terecht. Daarom werd gekozen voor onderdak in een kazerne, aldus Defensie. De betrokken medewerkster heeft binnen Defensie versneld een andere functie gekregen. Bewindspersonen op Defensie en hoge militairen hebben een eigen adjudant die zorgt voor protocollaire en logistieke zaken. Ze regelen de militaire aspecten tijdens werkbezoeken en reizen.

Het CDA, dat zich graag profileert als een gezinspartij, houdt zich stil. Zowel de campagneleider als partijvoorzitter Peter van Heeswijk wilde niet reageren. Zij lijken zich te houden aan het adagium van De Vries zelf om in een vlek niet te wrijven. Balkenende, die in het Kamergebouw een hyvesverjaardagsfeestje hield, zei alleen dat het wat hem betreft een privéaangelegenheid is. "Hij heeft aangegeven dat hij tijd nodig heeft en dat respecteer ik'', aldus Balkenende. De Vries werd eind 2007 staatssecretaris en staat op nummer vijftien van de lijst voor de Kamerverkiezingen.

RTL Boulevard bracht het nieuws maandag als eerste. De 41-jarige Vries gaf daarop dinsdag een verklaring uit waarin hij zijn verhouding toegaf. Hij betreurt dat zijn privéproblemen op deze wijze naar buiten zijn gekomen, vooral voor zijn gezin en naaste omgeving. De Vries is getrouwd en heeft twee zoontjes. "Ik wil de komende tijd gebruiken om te zoeken naar een goede oplossing voor onze privésituatie. Ik hoop dat dit wordt gerespecteerd'', aldus de verklaring.

Minister Eimert van Middelkoop verving de staatssecretaris dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer, omdat die naar verluidt wilde bijkomen van de commotie. Van Middelkoop zei dat het gebruikelijk is op het ministerie dat bij relaties op de werkvloer de twee functionarissen uit elkaar worden gehaald. Ingewijden stellen dat het niet altijd zo is dat de laagstgeplaatste weg moet. Er moet een andere functie beschikbaar zijn. De Vries is volgens hem niet in een chantabele positie geweest, omdat zijn situatie bij zeer weinigen bekend was.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.