Home

Achtergrond 252 x bekeken

'Invoer van vee leidt tot groot risico op blauwtong'

De invoer van buitengewoon grote aantallen vee in Groot-Brittannië vormt een groot risico voor het binnenbrengen van blauwtong.

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn bijna 5.000 dieren uit het buitenland aangevoerd. Als die trend doorgaat, dan komt de invoer dit jaar 50 procent hoger uit dan in 2009. Dat stellen de Britse organisatie van dierenartsen, British Veterinary Association (BVA), en haar zusterorganisaties in de schapen-, geiten- en rundersector in een gezamenlijke verklaring.

Zij dringen er bij de boeren op aan hun dieren te vaccineren en daarnaast een 'uiterst zorgvuldige risico-analyse te maken van de noodzaak om dieren in te voeren'. De dierenartsen wijzen er op dat de blauwtong-werkgroep twee mogelijke routes onderscheidt waarlangs het blauwtongvirus het land binnen kan komen: via door de wind binnenkomende knutten of door de binnenkomst van dieren uit andere landen. "Op basis van informatie over de situatie in de EU komt de groep tot de conclusie dat invoer een groter risico is dan het door de wind binnendrijven van knutten."

De BVA wijst bovendien nog eens op het risico dat blauwtong het land binnenkomt via besmette foetussen. "Hoewel alle uit de BT-8-zone binnenkomende dieren een bloedtest ondergaan, kan een klein maar niet onbelangrijk aantal drachtige dieren een besmette foetus bij zich dragen en toch negatief testen. Het geboren kalf kan een nieuwe besmettingsgolf op gang brengen. Als dat mocht gebeuren, dan loopt ons streven naar een lage risico of bt-vrije status minstens een jaar vertraging op."

Of registreer je om te kunnen reageren.