Home

Achtergrond 714 x bekeken 61 reacties

"Invloed PvdD op politiek groot"

De Partij voor de Dieren heeft twee zetels in de Tweede Kamer, maar oefent veel invloed uit op de politiek.

Dat blijkt uit een studie van Simon Otjes, promovendus aan de Universiteit Leiden, zo meldt het Nederlands Dagblad. De promovendus onderzoekt samen met Tom Louwerse de reactie van bestaande politieke partijen op nieuwe in het parlement.

De dierenpartij zit sinds 2006 in de Tweede Kamer. Sindsdien is het aantal moties en amendementen bij begrotingsbehandelingen met betrekking op landbouw en natuur toegenomen van 3 procent naar 17 procent. Een deel van deze wijzigingsvoorstellen kwam van de PvdD zelf (106 van de 390), maar ook de andere partijen zijn zich meer met het landbouwbeleid gaan bemoeien.

De PvdD is erin geslaagd diverse andere partijen mee te krijgen met haar voorstellen, zo schrijft het Nederlands Dagblad. Vooral GroenLinks, de SP en D66 stemden veelvuldig met de dierenpartij mee.

Uit de politieke barometer van bureau Synovate blijkt overigens dat de Partij voor de Dieren in deze peiling een van de twee huidige zetels kwijtraakt. De partij van Marianne Thieme kende vorige maand interne strubbelingen, omdat de partijtop Esther Ouwehand niet op de kandidatenlijst had gezet. Partijleden zetten haar alsnog op de kandidatenlijst.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  ??.?? dat kon natuurlijk wel, maar zo'n plezier ga ik jou niet doen. LTO-Hater, die twee dames hebben inderdaad enkele oliestomme Ovpl-steken laten vallen en bovendien wilde de een ( Marianne) de andere ( Esther) 'kallt stellen', zoals men dat in het land van Der Angela noemt. Ik sta boven dat soort breikransjesgedoe, maar heb intussen wél weer wat zaken helder gekregen waaruit de noodzaak van de PvdD overduidelijk blijkt. Alleen dan wel graag zonder sectarische kladderadatsch en vrouwelijke naijver!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Dat heb je helemaal verkeerd begrepen Kritisch Selectieve Lezer. Pas maar op, want straks komt de PvdD nog veel sterker uit de stembus.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Verdorie nog aan toe, ik ben een maandje te velde achter het jagersgespuis en het rapalje van SBB, NM, de Landschappen en ander gajes aan en meteen ontstaat er hier een nul-discussie over de PvdD! Wees verdomme nou eens positief en zie het belang ervan in dat een partijtje met maar twee dameszetels er in slaagt om Landbouwzaken continu op de agenda van ons parlement en regering te zetten. Dat heeft het vroom beleidende, vals kuipende en laag bij de gronds konkelende CDA nog nooit voor elkaar gekregen!

 • no-profile-image

  Boer

  Patrick je bent er goed in om het probleem bij de boeren neer te leggen. Ik ben eerste generatie boer en achteraf gezien had ik mijn tijd en geld beter anders kunnen gebruiken. Hoewel ik van mijn werk geniet, de frustratie van de politiek (globalisering), Het falen van de belangenbehartiging in de landbouw en de drive van colega boeren om meer product te maken dan de markt aankan heeft me doen besluiten het bedrijf op termijn te beeindigen. Waarschijnlijk ben ik een slechte boer omdat ik niet voor onder de kostprijs wil produceren maar daaraan heb ik de schijt. Zolang de constructie waaronder ons bedrijf draaid winstgevend is gaan we door. Door onze sterke eigenvermogenspositie heeft de bank weinig in te brengen en staan we niet zoals veel nederlandse colega's met de rug tegen de muur. Ik snap best waar je naar toe wil patrick. Kleine bedrijfjes waar de boer met vijfentwintig zeugen in het stroo, tweehonderd vleesvarkens in het stroo of twintig melkkoeien in de wei een eerlijk inkomen kan halen. Daarin zou ik heel geinteresseerd zijn maar ik heb mijn twijfels of we lang genoeg leven om dat nog mee te kunnen maken. Ik wil je niet de moed ontnemen maar ik denk dat er weinig kans bestaat dat zulke bedrijfjes ooit terug komen.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Han, Meshovsk: Hebt u het verkiezingsprogramma van de PvdD gelezen? Kennelijk niet, want dan zou uw oordeel over de politieke ideeën van deze partij aanzienlijk genuanceerder zijn.

 • no-profile-image

  ??

  Tuurlijk omdat er paar figuren, hun "ideaal" zien. Zelde als De hond´s peiling zegt het niet veel.
  Welke stem, dus ik stem PvvD en ga akkoord dat men dieren mag houden zoals ze doen op de Oostvaardeplassen, bedankt voor de uitleg Daphne :)

 • no-profile-image

  Rein van der Schaaf

  Het subsidiëren van de landbouwsector heeft de europese belastingbetaler al vele,vele miljarden gekost.Er bestaan (criminele)-ondernemingen die helemaal gespecialiseerd zijn in het binnenhalen van zoveel mogelijk EU-subsidies.Ik kan het weten,want ik ben zelf korte tijd bij zo´n onderneming werkzaam geweest.En dankzij corrupte ambtenaren kunnen ze het heel lang volhouden.

 • no-profile-image

  TFWC

  " Wat betekent het ontmantelen van de (intensieve)veehouderij voor de BV Nederland? Ik denk dat hier de sleutel ligt om de politiek tot andere gedachten te dwingen, er zit geen Nederlander te wachten op een inkrimpende Betalings balans en een nieuw leger werkelozen, die ontstaan door een hype van enkele verwende veganisten! Mijn advies zou zijn in plaats van de dierhouderij verdedigen, dit blijft het Ja tegen het NEE, neem de aanval door de gevolgen aan te geven voor lands begroting!!

  Geplaatst door Han, Meshovsk "

  Han, misschien kun je de slavernij weer herinvoeren om "s'Lands begroting" weer kloppend te maken? Je maakt dat ik me schaam voor het menselijke ras. En "enkele verwende veganisten?" De Partij voor de Dieren heeft in de verkiezingen van 2006 totaal 179.988 stemmen gekregen. Je hebt dus een lekker groepje om je tegen te verzetten! :-)

 • no-profile-image

  Hans

  Lieneke, het gaat niet om een goed georganiseerde samenleving. In het land der blinden is éénoog koning. In die geweldig goed georganiseerde NL samenleving zijn eigenlijk geen agrarische opportunities meer, en is er maar één mogelijkheid om nog boer te worden en dat is als de familie het je gunt. We hebben ons niet laten naturaliseren want dan zouden we ons Nederlanderschap kwijt raken, niet vanwege de Braziliaanse overheid maar vanwege de Nederlandse, die je Nederlandse paspoort opeist als je je laat naturaliseren. Onze kinderen hebben een dubbele nationaliteit en dat kon omdat wij nog Nederlander zijn. Als we ons genaturaliseerd zouden hebben, zouden zij hun recht op Nederlanderschap verliezen, en dat zou jammer zijn vooral als je bijv in de VS of de EU wilt studeren. Andere EU landen hebben dat beter geregeld en die mogelijkheid van dubbele nationaliteit wel opengelaten, en eisen het paspoort niet op bij naturalisatie. Ik wil mijn kinderen de mogelijkheid geven om zelf te beslissen waar ze willen leven en met welke nationaliteit. Om dat ik Brasil een goed land vind hoeven zij dat nog niet te vinden. In Nederland wordt hier door sommige politieke partijen overdreven veel aandacht aan gegeven. Je kunt mensen beter hun oude nationaliteit laten behouden, dan gaan ze misschien later wel weer terug naar het land van herkomst, zetten daar nog wat op, met alle positieve gevolgen van dien naar beide zijden toe.

 • no-profile-image

  Elrieke

  Hans,Brazil,mijn vraag was niet hatelijk bedoeld.
  Als dat wel zo is overgekomen,dan mijn excuus.

 • no-profile-image

  daphne

  Beste ???, je verwarring is groot blijkbaar twijfel je nog tussen PVV,VVD,PvdD. Ik ben de PvvD nog nergens tegengekomen in het kiesregister

 • no-profile-image

  Hans

  Hoe je het ook went of keert, deze PvdD heeft grote invloed. Eerst op een grote groep hoogleraars, dan op politici en zo meteen ook op kiezende burgers en tenslotte ook nog op consumenten. Zo is de volgorde. Boeren die voor de Nederlandse markt in Nederland willen producen kunnen maar beter de dialoog opzoeken, je hoeft de confrontatie niet uit de weg te gaan, en hier kunnen best wel eens positieve initiatieven uit voortkomen. Boeren die willen produceren voor de Europese markt of voor de wereld markt, moeten er van uit gaan dat deze, in de gang gezette, beweging er voor gaat zorgen dat hun kostprijs er alleen maar duurder door wordt, zonder dat die buitenlandse consument, waar ze voor produceren, in hun voortbestaan geïnteresseerd is. Die hebben tenslotte hun eigen boeren wel.

 • no-profile-image

  Saskia

  Geweldig om te zien dat de Partij voor de Dieren zoveel invloed heeft, ook op de andere partijen. Laten we hopen dat dit zo blijft en dat zij de luis in de pels blijven van de meer dieronvriendelijke partijen. Niet alleen het vergroten van het dierenwelzijn in Nederland, maar ook de aandacht voor klimaatverandering en de honger in de wereld verdienen aandacht en daarom wijst de PvdD op de herverdeling van onze grondstoffen. Mensen die op de PvdD stemmen, stemmen niet alleen voor de dieren, maar ook voor een toekomst voor onze kinderen op deze wereld, en natuurlijk meer compassie voor alle levende wezens. Niet alleen dieren, maar ook mensen. Daarom stem ik weer op de Partij voor de Dieren.

 • no-profile-image

  Patrick

  @ ??, ?? 09 mei 2010 18:05, wat idealen of realistisch is is voor iedereen verschillend. De huidige werkelijkheid van gister en vandaag, was bij een zekerheid van97,99% ook onrealistisch voor de mensen 100 jaar geleden. Ook al vind jij dat Nederland maar 1 land is in de wereld, toch kijkt de wereld altijd met belangstelling naar Nederland. Je vergist je volledig in het bewustzijn en denkwijzen van de PvdD want die kom ik in de hele wereld tegen, bij enorm veel mensen. Jouw statement is eerst zal een ander(land) moeten veranderen dan wij.
  Daarom willen wij(als sector) niet veranderen en gaan we tegenstribbelen.
  Typisch vind ik het volgende stuk,
  EP: één dierenwelzijnswet voor heel Europa, zie http://www.agd.nl/10100330/Nieuws/Artikel/EP-n-dierenwelzijnswet-voor-heel-Europa.htm De EP wil best wel als geheel vooruit in veel dingen als welzijn. Ook als vb draag ik volgend stuk aan, CDA-jongeren protesteren tegen welzijnseisen varkens zie, http://www.agd.nl/1091678/Nieuws/Artikel/CDA-jongeren-protesteren-tegen-welzijnseisen-varkens.htm Ik vroeg daar aan een CDA jongere, die tegen was precies om de reden als jij aangeeft, of hij en de CDA jongeren gepleit had voor betere welzijnsnormen, in dit geval dan voor het varken, bij andere Europese (jongeren) partijen in de politiek. Nee was het antwoord, wel hoe kan je dan tegen zijn omdat andere landen niet willen veranderen als je de lobby zelf niet eens uit hebt gezet???? Tuurlijk ben ik het wel eens met een soort fair playing level field. Maar niet achteruitstrevend.
  Ik zeg je nu al, melk zal alleen moeten komen van koeien die buiten hebben gelopen, of buiten kunnen komen. Wat ik mee bedoel elk cocept dat gebaseerd is op koeien alleeen binnen, zal mislukken, het zal niet geaccepteerd worden.
  Het is geen vraag meer of jij of de sector niet wilt veranderen, je zal wel moeten. Het zelfde moeten is er bij de afhankelijkheid van olie, dat zal er zeker af moeten binnen 50 jaar, en dan bedoel ik volledige onafhankelijkheid van de fossiele olie. Daar zal nog wel iets voor moeten gebeuren, en hopelijk ook binnen 10 jaar een totaal nieuwe energie bron.

 • no-profile-image

  daphne

  Ja, dat zouden veel mensen uit de sector wel willen dat de kiezers teruggaan naar de traditionele politieke partijen. Ik denk dat dit bericht voor veel groene kiezers juiste en aanmoediging is om meer zetels bij de Partij voor de Dieren te parkeren. Daar heeft je stem tenminste zichtbaar resultaat!

 • no-profile-image

  Patrick

  mmm, ik mis het geklaag over de vissekom motie/affaire nog.
  En dat er in Afrika nog veel meer nare dingen zijn als in Nederland.
  Wie wil daar nog wat over klagen???

 • no-profile-image

  WIETSE

  Wonderbaarlijk hoeveel negativiteit er gespuid wordt over de PvdD. Terwijl het de boeren juist beter zou gaan als de PvdD het voor het zeggen zou hebben. Dan zouden ze weer ouderwets kunnen boeren, hun dieren fatsoenlijk behandelen en een goede prijs voor hun produkten krijgen. Nu worden niet alleen de dieren uitgeperst, maar ook de boeren.

 • no-profile-image

  jan

  Boeren slapen in s'nachts.

 • no-profile-image

  koetje

  Wie op de middelbare school een klein beetje heeft opgelet tijdens de geschiedenis-lessen,moet kunnen weten dat in crisis-tijden altijd partijen opstaan die zondebokken zoeken om de aandacht van de echte problemen af te leiden: (een onbetaalbaar geworden sociaal bestel en onbetaalbare linkse hobby's).Wilders en Verdonk trekken stemmen door tegen buitenlanders aan te trappen en de PvdD trekt stemmen door tegen de landbouw aan te trappen.Al ziet het verkiezingsprogramma van de PvdD er nog zo geweldig uit,het is en blijft een grote vega-club

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Wat zijn dat voor zaken die je helder hebt gekregen dan Herkauwer? Ik kan nl. de toegevoegde waarde van de PvdD nog steeds niet ontdekken, maar sta overal voor open.

 • no-profile-image

  joost

  Als we alleen ons eigen klein landje gingen bedruipen met vlees en zuivel en niet 80% uitvoeren, dan zijn we al een heel eind op de goede weg.
  Geen dierlijke eiwitten invoeren, alleen ons eigen spullen gebruiken, dan kunnen we Nederland een stuk mooier, diervriendelijker, milieuvriendelijker en een stuk gezonder maken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Joost. Ziet jouw suggestie om alleen voor ons eigen landje te produceren op álle bedrijvigheid in Nederland, van kennis export tot chemische industrie, of enkel en alleen voor de landbouwsector? En zo ja, geef me dan eens aan waarom als jouw argumenten milieuvriendelijker en een stuk gezonder je echte argumenten zijn. En om de discussie al wat op te warmen: waarom lossen we de files in Nederland niet op door vanaf morgen te bewerkstelligen dat de levering van kennis en diensten niet over de provinciale (laat staan nationale) grenzen mag plaatsvinden? Het wordt door het stimuleren van de lokale economie een stuk gezonder in Nederland en verscheidene autosnelwegen zouden kunnen worden opgebroken, en gebruikt worden voor de EHS. Kijk een aan, twee vliegen in één klap, nietwaar Joost?

 • no-profile-image

  Hans

  Oh, kom op Koetje Boe, iedereen moet zich redden en op eigen benen staan, en rundveehouders zullen dat ook moeten, wen maar vast aan het idee, want anders wordt de melkvee sector nooit een keer een robuuste sector. Kerel wat wil je dan? Je hele leven de hand blijven ophouden? Altijd maar afhankelijk van Brussel en haar ambtenaren? Toen ik koos voor Brasil, was dat juist één van de voorwaarden die op mijn lijstje stonden, emigreren naar een land waar de kostprijs laag is en waar geen doorlopende subsidies worden verstrekt. Mijn keus was toendertijd tussen Nieuw Zeeland en Brasil, allebei geen subsidies, het is Brasil geworden omdat Nieuw Zeeland maar een heel kleine binnenlandse markt heeft.

 • no-profile-image

  broodvechter

  Brasilian Hans , het is toch niet te hopen dat je boer bent geworden daar dankzij de verkoop van melkquotum of land van dat verfoeide Europa.
  Je hemelt het daar allemaal zo lekker op.
  Zal wel veel verandert zijn in 10 jaar . Maar ik ben nog niet vergeten dat de bewakers een inbreker onder mijn raam dood schoot.
  Met geen geld ben je daar niet echt welkom.

 • no-profile-image

  koetje

  Daarom gooi ik 'm er maar even op Kritische Lezer,voor een paar tientjes/jaar kunnen consumenten te kust en te keur in de super maar sommigen willen liever met voedselbonnen werken in de toekomst of al het voedsel uit het land van Hans Brasil halen,daar kunnen ze het echt goedkoper maar met de sociale voorzieningen is het daar toch iets minder gesteld;boeren met duizenden hectare grond tegenover een een hele batterij landloze boeren,moderne slavernij, een hele stam Amazone-Indianen die van hun grondgebied worden verdreven voor een Giga-waterkrachtcentrale.Landbouw subsidies zijn een sigaar uit eigen doos.

 • no-profile-image

  Demeter

  Ze is getrouwd met een boer en ziet er goed uit ?
  en is kennelijk niet dom want kijk eens wat ze met 2 zetels weten te bereiken.

  Als ik zo eens om me heen kijk naar de aanhang van collega's dan kiezen die blijkbaar op andere argumenten...

 • no-profile-image

  Patrikc

  Patrick, kom er maar in. We missen jouw oeverloze gezwam over Monsanto nog.

 • no-profile-image

  ??

  Demeter,
  Ze hebben goeie "marketing" daar zouden velen ook de agrarische sector nog wat van kunnen leren.
  Maar gemiddeld gezien, denkt menig een van hun aanhang dat we in de sector ook hormonen nog gebruiken, dus er mist een stukje goeie communicatie richting de burger!

 • no-profile-image

  Hans

  Broodvechter, ik was nog maar 24 lentes jong toen ik naar Brasil vertrok. Toen ik ging, konden turken een oprotpremie krijgen, voor emigranten was er niet eens een financiering mogelijkheid vanuit Nederland. Hey Koetje Boe, ik wist niet dat jij van Greenpeace was, kijk, er zijn echt wel uitzonderingen die de regel bevestigen, maar bekijk het eens van iets dichterbij. Vraag het is aan de Braziliaanse Jan Modaal, hoeveel zijn salaris nu is en 5 jaar geleden, en vraag is aan Jan Modaal wat ie van die landloze boeren vind, die een stukje grond toegewezen krijgen, het verkopen en bij het volgende Sem Terras campament in de rij gaan staan? Wat denken jullie van een land zó gróót, en waar één derde van de bevolking zijn verdienste uit de landbouw haalt? Ga is praten met de Indianen die in de stad in maatkostuum lopen en in de aldeia hun rokje weer aandoen, vraag is hoeveel hun hout kost, en welke hun laatste pickup is die ze gekocht hebben. ik gun het hun, want het is hún eigendom. Mijn commentaren, zijn mijn eigen mening en ik heb ook 10 duizenden biggen gecastreerd, en ik weet ook dat het beter gaat zonder, dan met verdoving. Mijn mening vorm ik gebaseerd op mijn ervaring, alleen mijn invalshoek is anders, omdat ik zowel de Nederlands/Europese situatie als de Latijns Amerikaanse van binnenuit ken. Koetje Boe, laat je niet verleiden om Greenpeace na te praten, want het zijn dezelfde die jullie in Nederland het leven ook zuur maken. Door je commentaren heen, kan ik lezen dat je een professional bent, maar 't wordt toch een keer tijd dat je de schellen van de ogen vallen. Waarde collega, het ga u goed!

 • no-profile-image

  Hans

  Zeg Koetje Boe, ik heb nog een vraag. Er is een tijd geweest dat Nieuw Zeeland en Australië hun melk konden leveren aan Engeland. jaren 60/70, ik weet het niet exact, voordat Engeland bij de toenmalige EEG kwam. Toen Engeland bij de EEG kwam moesten die uitermate lucratieve melkleveringen van Aus en NZ aan Engeland worden afgebouwd. En er ligt me iets bij dat ze daar 8 jaar de tijd voor kregen. Is er iemand die dit verhaal nog kent en uit de doeken kan doen? Want het is in feite net zoiets als subsidies afschaffen. Wellicht dat er iets van te leren valt. Kan Piet Slingerland misschien zich dat herinneren?

 • no-profile-image

  Lieneke van Amerongen

  Beste Hans uit Brasil heb je zoveel lef dat je jezelf al hebt laten naturaliseren tot ingezetene van Brazilie ?
  Of hou je nog een deurtje open naar de sociale voorzieningen in Nederland mocht het mis gaan met je zogenaamde vrije ondernemerschap.
  Succes daar in die goed georganiseerde samenleving.

 • no-profile-image

  Lieneke van Amerongen

  Beste Hans, je hebt dan wel een grote mond over je medemens en overheid in Nederland maar probeert zelf de mogelijkheid voor je kinderen wel open te houden. Die mogelijkheid hebben kinderen uit Zuid-Amerika niet. Jij hebt het gered maar vele boeren redden het niet in jullie streken en kunnen niet terug naar het sociale Nederland. Ook mensen uit b.v. Zuid-Afrika welke wel de ballen hadden om zich te laten naturaliseren kunnen niet terug, maar ik lees nu dat ze spijt hebben in diverse media. Dus Hans mondje dicht voortaan over je geboorteland want we hebben het hier prima voor elkaar en kunnen zulke zogenaamde ondernemers missen als kiespijn.
  Succes met je bedrijfsvoering. Lieneke

 • no-profile-image

  Elrieke

  Hans,Brasil ik heb een vraag.Hier(in Portugal) wonen veel Brazilianen.Ook bij ons werkt een stel.Zeer goeie werkers.
  Wat is de reden dat er nog steeds zoveel vertrekken uit Brazilie.Ik dacht dat de economie toch wel aangetrokken was,of is dat niet zo?

 • no-profile-image

  Elrieke.

  Hans,Brasil,nu heb je het wél goed begrepen,dat wilde ik graag weten.Bedankt.

 • no-profile-image

  ??

  Zelde als met de loterij, koop je 1 lot, heb je een kans en met 10 loten 10 kansen.
  Wat ik wil zeggen, als je maar hard genoeg blijft roepen komen er vast wel ideeen door.
  Wat heeft deze partij de B.V Nederland ondertussen wel niet gekost, laten we dan die zelde burger even voorleggen wat ze bereikt hebben en zien wat ze zeggen als ze zien hoeveel belastingeld is verspild, waar de dieren eigenlijk niet eens beter zijn behandelt, want de standaard is blijkbaar de Oostvaardeplassen, waar ze beoordeelde dat ze er goed voor stonden ???????

 • no-profile-image

  ??

  Ach herkauwer, wat voor elkaar krijgen? 2 stemmen om bijvoorbeeld een sector als de nersten(zonder subsidie) kapot te maken en zeggen dat het voor betere dierwelvaart is,terwijl andere landen(waar duidelijk de welvaart minder is voor ze) die wel opzich nemen. Beetje krom... kon je niet nog een paar maanden weg blijven?

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Goh Herkauwer, ik dacht dat je na de situatie van de Oostvaardersplassen en de reactie van "de dames" het licht wel zou hebben gezien.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Als je zo rederneert dan geldt dat toch zeker voor de hele landbouw. De overheid is al jaren bezig om de landbouw weg te krijgen, ongeacht de gevolgen voor de economie. Het zwartmaken en als vervuilend wegzetten van de hele sector is daar een onderdeel van. Het is niet voor niets dat LNV weigert te laten onderzoeken hoe het werkelijk zit met de verschillende mineralen (de werking van en de verhouding tussen). Daarom wordt Henk van der Pol nu al jarenlang belaagd en onder druk gezet door de overheid. Stel dat er eens uit zou komen dat de landbouw helemaal niet zo vervuilend is als men het graag doet voorkomen, dan is het uit met de smerige politieke spelletjes. Maar zolang de boeren het zelf mee in stand blijven houden is het einde nog niet in zicht. Dan zullen we eerst moeten wachten tot er teveel vernield is.

 • no-profile-image

  gerard

  Jongens, maak je niet druk, 1 item partijen bestaan doorgaans maar max. 4 jaar. Sommige Nederlanders trappen er wel een keer in om op zo'n partij te stemmen maar geen twee keer. pvdd is zo'n 1 item partij en heeft dus geen lange houdbaarheidsdatum, wel hebben ze doorgaans een paar grote schreewers aan boord die zo hard schreewen dat het lijkt of de halve wereld wel op ze wil stemmen, maar dat is dus echt niet zo. Dus geen paniek, de langste tijd hebben we van ze mogen genieten. Deze 'ontevreden over andere partijen kiezers' gaan nu waarschijnlijk pvv stemmen. Zo mogelijk nog grotere dwaasheid.

 • no-profile-image

  Hans

  De intensieve veehouderij van BV Nederland past niet in Nederland. Er zijn al kapitalen aan marktbescherming en subsidies gespendeerd en nog kan ze niet zonder. Subsidie geven om iets op te starten is een goede zaak, maar daarna moet het op zichzelf kunnen draaien. En om de intensieve veehouderij te gaan steunen puur om de werkgelegenheid, dan hadden ze bijvoorbeeld de textiel ook niet mogen laten vertrekken. 't Is opgaan, blinken en verzinken. Er zal plek blijven voor boeren die willen produceren voor 's lands eigen binnenlandse consumptie, en dan kijkt zoiets als de PvdD mee over de schouder. Maar in Nederland de omzetting van geïmporteerde grondstoffen laten plaatsvinden en het vlees exporteren en de stront in Nederland achterlaten (al dan niet be/verwerkt) heeft zijn langste tijd gehad. Als je dan leest hoe snel de Rabobank 180 graden gedraaid is, is een teken aan de wand.

 • no-profile-image

  Hans

  Je heb gelijk Elrieke, je vraag is ook niet hatelijk. Momenteel zijn er meer Brazilianen die terugkeren dan vertrekken. De verbeterde economie nodigt ook uit om terug te komen. De salarissen zij goed gestegen, minimum al over de 500 reais, en wat je in de EU betaald in euro's betalen wij in reais.

 • no-profile-image

  koetje

  Beste Hans,ik heb helemaal niets met Greenpeace en ik ben al helemaal geen socialist,maar je ziet overal ter wereld dat de vrije markt ook veel kapot kan maken,net als het gesubsidieerde dumpen van overschotten.Het platteland vergrijsd en ontvolkt,scholen worden gesloten. Ik zelf zit dichtbij een gebied wat in de crisisjaren van de vorige eeuw is ontgonnen tbv de landbouw en nu moet het weer terug naar de natuur,nou ja natuur,gekunstelde natuur dan.Persoonlijk heb ik er overigens helemaal geen problemen mee dat je ons vanuit het verre Brasil een spiegel voorhoud en vind ik jouw reacties ook best boeiend en leerzaam.Dank hiervoor.

 • no-profile-image

  Theo

  ,N studie van een voor ingenomen promovendus,dat worden onze toekomstige hoogleraren???? Iedereen weet dat de meeste amendementen weinig of niets voorstelden en oke de partijen die bang zijn wat stemmen te verliezen aan de pvdd stemden natuurlijk mee ,ook het percentage van de (wijzigings)voorstellen zo,n 26% dat uiteindelijk maar aangenomen word is niet iets om trots op te zijn zeker als het gaat b.v over vissen in een vierkante of ronde kom,zomaar een van de moties .als de kiezer verstandig is kiest ze bij de volgende verkiezingen voor groen links een partij met een bredere politieke mening .

 • no-profile-image

  Patrick

  @Theo, ja die vissenkom dat was me wat. In andere landen, zoals Duitsland, is de vissenkom al verboden, het moet niet gekker worden. Die Duitsters zijn nog gekker als ik dacht. Ook Dibevo (Nederlandse Vereniging van dierenspeciaalzaken) zegt geen voorstander te zijn van de vissenkom, pffffff, die zijn ook al doorgeslagen die mensen van die dierenspeciaalzaken, echt een ramp.
  http://www.respectvoorleven.nl/weetje/vissenkom.html

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik heb begrepen dat dit aantal inmiddels is gehalveerd. Valt blijkbaar toch nogal tegen wat de PvdD klaarstoomt.

 • no-profile-image

  Hans

  @ Lieneke, ik ben een Hollandse jongen die in Brasil zijn bedrijf uitoefent. Amerikanen die in Nederland hun bedrijf uitoefenen, moeten die ook Nederlander worden? Kijk als er WK voetbal is, ben ik Hollander en mijn kids zijn voor Brasil. Je "naturaliteit" krijg je vanwege waar je geboren wordt. Nationaliteit in Brasil wel, maar in Nederland zeker niet. Hoeveel kinderen worden er in Nederland geboren die geen Nederlandse nationaliteit hebben? Als ik over 5 jaar besluit naar Canada te gaan, moet ik dan Canadees worden? Hoeveel ballen en hoeveel verstand heb je nodig om je te naturaliseren? En nog wat, in dit soort discussies moet je niet zeggen "mondje dicht"want dat is precies het tegenovergestelde van de bedoeling. @Elrieke, Brazilianen hebben mijns inziens het zelfde recht als ik om hun geluk ergens anders te beproeven, jij toch ook in Portugal? Als de Nederlandse economie aantrekt, zijn er dan geen emigranten meer? Waarom ben jij naar Portugal gegaan als je het in Nederland zo geweldig vind? Meiden, LEEF!, GENIET! kom met constructieve kritiek, Als je ergens kritiek op hebt, en dat vind ik gezond, geef dan ook aan hoe je vind dat het dan wel moet .

 • no-profile-image

  Boer

  Het moge duidelijk zijn waarom de pvdd in de kamer zit. Ze zitten daar voor het welzijn van hun portomonee en niet het welzijn van de dieren. Lekker graaien omdat ze met hun kont op de nederlandse geldpot zitten. In deze partij zitten nul mensen die ook maar een beetje verstand hebben van dieren. Uit alles blijkt dat het dierenwelzijn ze in werkelijkheid worst kan wezen. Zo stonden ze in de oostvaarderplassen met hun neus bovenop de grootste dierenwelzijnsramp van deze eeuw waar duizenden dieren op de meest gruwelijke wijze verhongerden en zagen het niet of weigerden er wat aan te doen!!! Iedereen die twee en twee bij elkaar op kan tellen zou intussen moeten weten wat voor vlees ze met de pvdd in de kuip hebben. Als dierenvriend zou jij je schamen als je op de pvdd stemd!

 • no-profile-image

  pvdd

  Patrick is er al nu spotvogel nog en de door de pvdd betaalde grapjassen op dit forum zijn weer compleet om tegen de door de gewone mensen te reageren!!

 • no-profile-image

  de dialoogboer

  Wat mij opvalt is dat er op dit forum weinig Agrarische Ondernemers (boeren) mee praten.

 • no-profile-image

  Han

  Wat betekent het ontmantelen van de (intensieve)veehouderij voor de BV Nederland? Ik denk dat hier de sleutel ligt om de politiek tot andere gedachten te dwingen, er zit geen Nederlander te wachten op een inkrimpende Betalings balans en een nieuw leger werkelozen, die ontstaan door een hype van enkele verwende veganisten! Mijn advies zou zijn in plaats van de dierhouderij verdedigen, dit blijft het Ja tegen het NEE, neem de aanval door de gevolgen aan te geven voor lands begroting!!

 • no-profile-image

  ??

  Saskia, behalve(dat jullie al 1 en dezelde persoon zijn, die zo positief reageerd) dat zouden jullie dan echt zo rationeel moeten zijn om te zeggen, we doen een geboorte stop en pak hem beet over 150 jaar is er dan alleen natuur over.
  Honger in de wereld verbeter door super hoge eisen te stellen in een land van 17 miljoen mensen op een wereldbevolking van 6 miljard, hoe onrealistisch beeld heb je dan van de wereld?

 • no-profile-image

  ??

  Patrick, het probleem wat niemand onder ogen wil zien,dat we "NIKS" zijn in EU,WERELD.
  Hun idealen zijn niet realistisch, want we leven in de EU.
  Hoe kan men in 1 land eisen stellen,die een verhoogde kostprijs met zich meeneemt,terwijl de buren, het zo maar mogen doen.
  Alleen jammer en dat mogen de belangenhartigers van de agrarische b.v NL zich wel kwalijk nemen, is de grote afstand,die tussen burger en de agrarische sector is ontstaan.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Hoe gaat dat dan precies, Rein?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  De landbouwsubsidies zijn eigenlijk ook consumentensubsidies, Koetje Boe.

 • no-profile-image

  ??

  Dus je wil me "pakken" op een schrijffout, is dat nu het niveau van de kiezer Daphne?
  En ik twijfel niet, heb me keuze al lang geleden gemaakt.

 • no-profile-image

  qwerty

  Het enigste wat die twee dames hebben bijgedragen aan het nederlands bestuur zijn hun eigen pensioen rechten

 • no-profile-image

  Han

  @Demeter Griend. Mevr. Thieme haar man is bio boer inderdaad, maar tevens de drijvend ekracht achter het >vegetarisse vlees< of ook wel vega burger geneomd. Dus wil mevr. Thieme ons allemaal aan de soya en lupine brok hebben, verhoogd de omzet van het familie bedrijf Thieme / Korteweg. Weer een Kamerlid met een verborgen agenda!!

 • no-profile-image

  Henk

  Hans uit brasil je moet je huiswerk beter doen,de intensieve veehouderij in nederland wordt niet in de benen gehouden door subsidie,dat is bij jou met je gezouten kippen vlees misschien zo om zo je producten in de EU te dumpen,maar in nederland moet de duurzame intensieve veehouderij het veelal op eigen kracht in de markt verdienen,de wat meer extensieve en biologische veehouderij worden vaker en veel vuldig gesubsidieerd,vaak met als doel om het landschap te onderhouden en om nieuwe markten aante boren enz.

 • no-profile-image

  koetje

  Als landbouw subsidies moeten worden afgeschaft,flikker dan dan ook alle consumenten/werknemers bescherming in de kliko,geen CAO-afspraken meer,alle wettelijke minimumloon-afspraken afschaffen,de NMA opheffen.Doe het dan ook meteen goed en laat de echte vrije-markt zijn werk maar doen.

 • no-profile-image

  Han

  Nu blijkt dat de vele ideeën van de PvdD door andere partijen worden overgenomen. Is het minder interessant om op de PvdD te stemmen, zij hebben verder weinig politieke ideeën, dus beter terug naar de oude partijen die nu ook de dieren vertegenwoordigen.

 • no-profile-image

  Patrick

  On topic stel ik dan maar vast, dat volgens het artikel de PvdD veel invloed had en heeft, dat zelf andere partijen de goede ideeën over gingen nemen.
  Dat alle andere politieke partijen en alle kamerleden grote waardering hebben uitgesproken voor het werk van de PvdD de laatste jaren. Het zal niet altijd makkelijk en eenvoudig zijn geweest, om deze ideeën en inzichten bij andere partijen, door te laten dringen. Zeer grote complimenten voor dat. Veel boeren in de sector zien dat ook wel in en waarderen dat ook, vaak zeggen ze dat niet. Je zal altijd mensen houden die blijven klagen over problemen die het eigen systeem/partij of hen zelf hebben veroorzaakt en daar anderen de schuld van gaan geven. Het dogma dat hogere welzijnseisen, andere en meer compassie vollere kijk op de wereld en andere culturen en mensen niet mag en kan door een partij, omdat het mogelijk de eigen portemonee raakt of men gewoon dat inzicht niet heeft, is een godsgeklaag.
  Zolang boeren, boerenbelangenbehartigers hebben die hun eigen belangen niet en verkeerd behartigen, en denken dat belangenbehartigen is, melk maar raak tot het oneindige, breidt maar uit tot mega en giga, en verlaag vooral je kostprijs, dan is er nog veel te doen door de sector zelf. Er wordt genoeg voedsel geproduceerd om alle monden vandaag te voeden. Alleen VOC mentaliteit van multinationals en magistraten en dat denken staan oplossingen in de weg.
  Alleen als men verantwoordelijkheid wil nemen voor de planeet, en in alles wat zij voortbrengt aan mogelijkheden en grondstoffen, en men ook recht doet aan alle culturen, mensen en continenten dan pas is het tijd om te discusieëren over de grote van de wereldbevolking, niet eerder.
  Tuurlijk is dat een belangrijk punt, maar omdat aan te dragen als prioriteit 1 zonder de invulling en veranderingen te willen in de verantwoordelijkheid in alle huidige systemen op de planeet en haar structuren ben je een facist van de eerste orde. Die eigen belang altijd vooropstelt ongeacht de grote van de bevolking op de planeet. Want die verantwoordelijkheid wilde men al niet aan bij de huidige 6 miljard mensen, laat staan als we naar de 2 miljard terug zouden gaan.
  Dan nog zal de laatste zoetwaterdruppel op gemaakt worden en haar rivieren vergiftigd zijn, ongeacht hoe groot een planeet is, en ongeacht hoeveel mensen er op wonen. Dan nog wil men niet veranderen of denken in andere mogelijkheden, of andere inzichten of eventueel oplossingen. Dan nog zal men klagen, puur om het klagen, of omdat men dat altijd al gedaan heeft.

Laad alle reacties (57)

Of registreer je om te kunnen reageren.