Home

Achtergrond 336 x bekeken 1 reactie

'Investeringsubsidie kansrijk alternatief''

Bij een mogelijke afschaffing van de tuinbouwkorting voor aardgas is een investeringssubsidie een kansrijk alternatief.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau CE Delft en het Landbouweconomisch Instituut LEI. Een gemiddeld glastuinbouwbedrijf moet 13.300 euro meer betalen aan aardgaskosten wanneer de korting voor tuinbouw afgeschaft wordt. Momenteel lopen gesprekken met het ministerie van LNV en Brussel over verlenging van het tuinbouwtarief in 2011 en 2012. Die verlenging is echter onzeker.

Dat geld (13.300 euro per gemiddeld bedrijf) kan volgens de onderzoekers via investeringssubsidies op energiezuinige technieken prima teruggesluisd worden naar bedrijven. In totaal gaat het volgens de onderzoekers om 80 tot 90 miljoen euro. Uitgaande van een maximale subsidie van 40 procent moet er jaarlijks 225 miljoen euro geïnvesteerd worden in duurzame technieken, berekenden de onderzoekers. Met hogere energiebelasting en investeringsubsidies worden telers dubbel gestimuleerd duurzame technieken toe te passen.

De onderzoekers wijzen er wel op dat veel bedrijven al een wkk hebben met een lange afschrijvingsperiode. Projecten als aardwarmte zijn alleen voor grote bedrijven haalbaar. Echter, binnen het programma Kas als Energiebron worden voldoende nieuwe technieken ontwikkeld als gesloten kas en biomassa.

Een andere terugsluismogelijkheid voor de belastingverhoging is het CO2-vereveningssysteem. Dan moeten criteria voor verdeling opgesteld worden. De onderzoekers verwachten dat dit aanvankelijk energieprestaties zijn, maar later ook beloond kunnen worden voor milieudoelen als emissie of lichtuitstoot.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kees Snijbloem

    Ja natuurlijk .Dat is de oplossing!!! Dat ik zelf dat niet bedacht heb. Wat een sukkel ben ik toch.....jammer dat ik niets meer te investeren heb.......Terug sluizen naar de bedrijven.....goh . Naar DIE bedrijven die tot hun oren in de schulden zitten. Straks kan het ene bedrijf het andere gaan subsidieren. Fantastische manier om kleinere bedrijven de nek om te draaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.