Home

Achtergrond 164 x bekeken

Inspectie: minder illegalen in land- en tuinbouw

De Arbeidsinspectie heeft bij controles in de land- en tuinbouw vorig jaar minder illegale werknemers aangetroffen.

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2009. Bij 10 procent van de inspecties – voornamelijk bij tuinders – werden illegale vreemdelingen aangetroffen. Dat was nog 11 procent in 2008. "Dit is een prachtig resultaat, zeker omdat landelijk juist meer overtredingen zijn aangetroffen", aldus de Arbeidsinspectie. Landelijk steeg het percentage overtredingen 1 procent naar 17.

De land- en tuinbouw zet zijn verbetering door. De inspectie gaat daarom minder controleren. Vorig jaar deelde de dienst voor ruim 26,5 miljoen euro aan boetes uit voor illegale arbeid en bijna 950.000 euro voor onderbetaling. Een derde van de illegalen kwam uit Bulgarije en Roemenië. De kans op een dodelijk ongeval is volgens de inspectie in de agrarische sector relatief groot, maar in de bouw nog groter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.