Home

Achtergrond 2 reacties

Indringend overleg gewenst over dioxine

De landbouworganisaties willen op korte termijn een indringend overleg met vertegenwoordigers van de veevoerindustrie.

Dit naar aanleiding van de gang van zaken rond de dioxinevervuiling in biologisch pluimveevoer. Algemeen klinkt het verwijt dat de mengvoerindustrie te laat en te onvolledig heeft gecommuniceerd over de dioxinevervuiling in een partij mais uit Oekraïne.
Roel van Zetten van het gelijknamige pakstation in Ommeren is duidelijk in zijn bewoordingen. "We hebben regelmatig incidenten gehad met dioxinevervuiling. Iedere keer gebeurt het weer bij de mengvoerproducenten. Dit kunnen we geen tweede keer accepteren. Er moeten op korte termijn goede afspraken komen om deze situaties te vermijden."

Van Zetten zegt ernstig teleurgesteld te zijn in de voerindustrie. "Ze hebben het af laten weten. Nu moeten wij de schade herstellen. We hebben niets aan beweringen over foutieve monsters. Ze hebben te laat geschakeld en de zaak te lang op zijn beloop gelaten." Ook Henk Boelrijk, secretaris van de vakgroep varkenshouderij van LTO vindt dat de partijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "In wezen is de aansprakelijkheid helder. Er is gewoon een foutief product geleverd. De schade moet vergoed worden.” Ook Boelrijk vindt dat de communicatie rond de problemen onder de maat is geweest. De bedrijven hebben de zaak te lang voor zich gehouden en geen open kaart gespeeld."

Ook NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg wil dat de gang van zaken diepgaand wordt geëvalueerd. "We hebben geluk gehad dat de zaak beperkt is gebleven tot de biologische sector. De gang van zaken bevestigt wel weer onze zorg die we hebben op dit punt." Zwanenburg zegt concrete vragen per aangetekende brief te hebben neergelegd bij de verschillende voerfabrikanten over hun systemen en werkwijzen. "Het lijkt er veel op dat de Trusq-bedrijven te goedgelovig zijn geweest." Directeur Henk Flipsen van Nevedi en Francine van Rossem van Trusq waren niet bereikbaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  meldpunt voerschade

  weer een slappe acitie van onze belange behartigers lto en oke ook nvv ze laaten zich voor 80 % financieel sponseren door de voerindustrie maar wel mondje dicht als we jullie leden tonnen schaden hebben door slecht voer nee de hoofsponser spreekt de voer industrie houd zich al jaren niet aan de europese wet met een verplichting op de aflever bon met de % meng verhouding grondstoffen in onze buurlanden is dit de normaalste zaak onze belangen behartigers hebben hier nooit tegen opgetreden ZEER fOUTE SLAPPE .........

 • no-profile-image

  tinus

  Hoogmoed komt voor de val
  TrusQ was de beste en nu blijkt opnieuw dat het een stelletje lamstralen zijn die alleen aan eigen commercieel belang denkt en andere voerfabriekanten uitsloot.

Of registreer je om te kunnen reageren.