Home

Achtergrond 347 x bekeken 4 reacties

ING: aflossingsvrije constructie in melkveehouderij sterft uit

De aflossingsvrije lening zal in de melkveehouderij grotendeels verdwijnen.

Dat stelt Cor Bruns, directeur agrarische bedrijven van ING Bank. "Financieringsvormen zullen in de toekomst steeds meer worden gekoppeld aan de levensduur van de activa."

Bij veel Nederlandse melkveehouders bestaat een deel van de financiering uit aflossingsvrije leningen. Bruns: "Soms heeft een constructie een looptijd van 40 jaar. Na deze periode is dan de schuldenlast niet of nauwelijks gekrompen. Bij afschaffing van het melkquotum is dit systeem onhoudbaar."

De aflossingsvrije leningen zijn ingevoerd vanwege het melkquotum. Die maakt dat boeren steeds liquiditeit nodig hadden om in kleine stapjes te groeien. "Na 2015 vallen beperkende factoren weg."

De Nederlandse melkveehouderij is na de Deense, Zweedse en Luxemburgse volgens een analyse van het ING Economisch Bureau het zwaarst gefinancierd. "Dat maakt de melkveebedrijven kwetsbaar, vooral bij slechte prijzen. Een bedrijf moet in de toekomst financieel ook in staat zijn drie jaren te doorstaan met een melkprijs van 25 cent per kilo."

De Rabobank wil niet op de visie van ING reageren. Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven ABN AMRO, zegt ook dat quotumaankoop het aflossingvrij maken van leningen gestimuleerd heeft. "Deze aanleiding valt straks weg. Landbouwgrond vraagt echter ook in de toekomst om forse investeringen zonder dat er wordt afgeschreven. Dus blijft er ruimte op het gebied van aflossingen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dairy farmer

  Niet alleen de aflossings vrije constructie zal uitsterven maar de melkveehouderij gaat er achteraan.

 • no-profile-image

  Han

  Lijkt me en goede zaak en moet ook weer gaan gelden voor alle hypotheken. Hiermee bereiken we dat iedereen een kapitaal opbouwt voor later naast zijn pensioen en tevens dat de hypotheek aftrek minder zwaar zal doortikken op lands begroting.. We hebben een landelijk een gemiddelde hypotheek gekregen die veel lager is de huidige optel som van alle hypotheken.

 • no-profile-image

  Dairy farmer

  Han uit Meshovsk,ik had het over de Nederlandse melkveehouderij.Maar ben toch niet bang dat er nog veel mensen naar Canada komen,je kunt er hier toch bijna niet meer tussen komen.

 • no-profile-image

  Han

  Dairy farmer, u bent nog negatiever dan ik als het over de toekomst gaat. Ik begrijp dat u alle Nederlanders waarschuwd om niet te imigreren naar uw land, geeft u meer kansen.

Of registreer je om te kunnen reageren.