Home

Achtergrond 513 x bekeken

ING: aflossingsvrij lenen valt weg

De aflossingsvrije lening zal in de melkveehouderij grotendeels verdwijnen. Dat stelt Cor Bruns, directeur agrarische bedrijven van ING Bank.

”Financieringsvormen zullen in de toekomst steeds meer worden gekoppeld aan de levensduur van de activa.”

Bij veel Nederlandse melkveehouders bestaat een deel van de financiering uit aflossingsvrije leningen. ”Soms heeft een constructie een looptijd van 40 jaar”, vertelt Bruns. ”Na deze periode is dan de schuldenlast niet of nauwelijks gekrompen. Bij afschaffing van het melkquotum is dit systeem onhoudbaar.”

De aflossingsvrije leningen zijn ingevoerd vanwege het melkquotum. Dat maakt dat boeren steeds liquiditeit nodig hadden om in kleine stapjes te groeien. ”Na 2015 vallen beperkende factoren weg”, aldus Bruns.

De Nederlandse melkveehouderij is na de Deense, Zweedse en Luxemburgse volgens een analyse van het ING Economisch Bureau het zwaarst gefinancierd. ”Dat maakt de melkveebedrijven kwetsbaar vooral bij slechte prijzen. Een bedrijf moet in de toekomst financieel ook in staat zijn drie jaren met een melkprijs van 25 cent per kilo te doorstaan.”

De prijzen zullen in de toekomst volgens Bruns beweeglijker zijn. In een scenario van verregaande liberalisering zou de melkplas volgens ING kunnen stijgen met 20 procent wat zich vertaalt in een 16 procent lagere melkprijs. ”Ik verwacht dat bepaalde ondersteuning voor melkveehouders wel zal blijven, maar de markt wordt opener”, aldus Bruns.

Het ING Economisch Bureau stelt dat kleinschalige bedrijven in de aanloop naar 2015 moeten inzetten op verbreding van activiteiten. Middelgrote en grote bedrijven kunnen met een goede uitgangspositie na 2015 groeien. Het bedrijf moet dan financieel voor die tijd wel sterk in hun schoenen staan.De bank adviseert klanten geen melkquotum meer aan te kopen. ”Pas als het prijsniveau halveert zou ik als ondernemer aankoop overwegen. Met de huidige quotumprijzen moet je 20 cent marge maken. Als je uitgaat van een melkprijs van 32 cent min na kosten is het al moeilijk 8 cent over te houden.”

De Rabobank wil niet op de visie van ING reageren. De bank verwijst naar haar eigen onlangs gepresenteerde visie. Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven ABN Amro bevestigt dat quotumaankoop het aflossingvrij maken van leningen gestimuleerd heeft. ”Deze aanleiding valt strakts weg. Landbouwgrond vraagt echter ook in de toekomst om forse investering zonder dat er wordt afgeschreven. Dus blijft er ruimte op het gebied van aflossingen.”

Henk Westeneng, voormalig sectormanager bij de ABN Amro en nu werkzaam bij de Deutsche Bank, geeft aan nuance in de uitspraken van Burns te missen. ”De kracht zit hem vaak in de details.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.