Home

Achtergrond

Hoogwater blijft regio Warschau teisteren

Doorgebroken dijken, overstroomde plaatsen en mensen die in nood verkeren: het hoogwater in de rivier de Wisla blijft het gebied ten noordwesten van de Poolse hoofdstad Warschau teisteren.

Het dodental is inmiddels opgelopen tot vijftien. De Poolse minister van Binnenlandse Zaken, Jerzy Miller, zei maandag dat de situatie erger is dan verwacht. Het waterpeil in de Wisla en een andere rivier, de Oder, staat op een aantal plaatsen op het hoogste punt in meer dan honderd jaar tijd.

Na een dijkdoorbraak bij Plock, circa 100 kilometer van Warschau, werden achttien dorpen overstroomd. Een gebied van rond 8000 hectare staat onder water, meldden Poolse media. Om de dijkdoorbraak te stoppen is 32 ton puin aangebracht. Honderden brandweerlieden en militairen werden ingezet.

Uit het overstroomde gebied moesten zo'n vierduizend mensen en vijfduizend dieren in veiligheid worden gebracht. Als de situatie verder verslechtert, komen 10.000 inwoners van de plaatsen Gabin en Slubice in gevaar. Toch willen de meeste mensen hun huizen niet verlaten omdat ze bang zijn voor inbraak.

Ook in de hoofdstad Warschau is de toestand gespannen. Wegens de kans op overstromingen werden 120 scholen gesloten. Voorts zijn bepaalde wegen afgesloten voor het verkeer.

Het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft omgerekend 37 miljoen euro uitgetrokken voor mensen die het zwaarst te lijden hebben onder de overstromingen. Ieder huishouden dat onder de regeling valt, zal omgerekend 1400 euro ontvangen voor basisbehoeftes als voedsel en kleding.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.