Home

Achtergrond 498 x bekeken 25 reacties

Honderden academici voor duurzame veeteelt

Honderden hoogleraren en andere wetenschappers uit binnen- en buitenland hebben een pleidooi voor duurzame veeteelt op internet ondertekend.

Het pleidooi werd eind april online gezet door hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vonk is tevens betrokken bij Wakker Dier en stemt naar eigen zeggen op de Partij voor de Dieren.

Vonk meldde eind april dat het manifest, met daarin tien aanbevelingen voor een ommekeer in de veehouderij, moet dienen om een nieuwe regering en de politiek onder druk te zetten. Dat zijn blijkbaar veel wetenschappers met haar eens, want na drie weken hebben al 250 hoogleraren en 422 andere academici hun steun betuigd. Ruim 12.500 'gewone' burgers tekenden eveneens. Alleen de boeren blijven achter; van hen hebben er nog maar 53 mensen getekend en die komen voornamelijk uit de biologische hoek.

Volgens de verklaring is Nederland de slager en de melkboer van Europa. In 2001 vond het kabinet al dat er iets moest veranderen aan de intensieve veehouderij, maar "de leef- en slachtomstandigheden van honderden miljoenen dieren in ons beschaafde land zijn nog steeds beschamend''. Vonk overweegt wegens het succes van haar actie een burgerinitiatief te starten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Ook dat speelt een grote rol @Kritische Lezer, maar niet alleen dat!!!... Zelfs in Polen krijgen wij minstens twee keer per jaar intensief bezoek van de inspectie veterinaire dienst. En omdat wij onze melk naar duitsland exporteren, doen zij er nog een schepje bovenop!!!... NL is geen eiland beste Kritische Lezer. Groeten.

 • no-profile-image

  het is tochwat

  Ja dat bedoel ik ja! En ja daar heb je goed punt, kritische lezer!

 • no-profile-image

  koetje

  Ik ken ook een professor,die kan bij hemzelf thuis nog geen spijker in de muur krijgen,zo iemand moet dan een timmerman gaan vertellen hoe hij een kozijn moet stellen.Met het idee voor duurzame veeteelt is niks mee,maar laat dat dan maar over aan mensen met kennis van zaken en niet aan lui die amper weten hoe een koe of een varken er in het echt uitziet.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik neem aan dat je met kneuterig, kleinschalig en extersief bedoelt. Wist je dat die kleinschalige en extensieve veehouderij veel milieuvervuilender, dus minder duurzaam is dan intensieve veehouderij? (uitspraak van Martin Scholten, directeur ASG).

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Juist.

 • no-profile-image

  ??

  Vraag me af hoe deze Academici dit voor ogen hebben of ze daarnaast ook ooit zelf een bedrijf in het echt hebben gezien?
  Zie je met veel van die "vips" die iets tekenen, omdat ze dan geen weerstand hebben van WD en dergelijke, dus hoeveel waarde heeft dit?

 • no-profile-image

  john

  laat nederland maar snel een provincie worden van duitsland.. dan is het mest probleem in ieder geval opgelost. verder leven varkens waar mensen zijn en waarom? varkens ruimen de zooi op die wij produceren en maken er nog een lekkere hamlap van ook!. Ik wil wel eens een topkop een maaltijd zien bereiden van producten die in de mengvoer fabriek in varkensvoer verwerkt wordt het zal een groot fiasco worden. En die mestvaalt is ook grote onzin, er worden nog miljoenen liters olie verbruikt om kunstmeststoffen te maken om op ons land te gooien. hoezo miieuvriendelijk?? Ow ja als er geen kunstmest meer gebruikt wordt (olie op) hebben we een gebrek aan mest en zijn we weer blij met ons vee.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Men hoeft geen hoogleerares te zijn om op de, naaldhak uitgerustte, klompen aan te kunnen voelen dat op termijn alléén duurzaamheid de 7 miljard -plus monden op deze aardkloot zal kunnen voeden. Dat zulk een Wetenschappelijk Wicht lid is van Wakker Dier én op de PvdD stemt doet geen fuck ter zake. Het komt erop aan dat men spontaan de grijze cellen laat werken. Dan komt men vanzelf ook bij die organisaties terecht!

 • no-profile-image

  koetje

  Zeg Kritische Lezer,ik had toch begrepen dat je niet zo tevreden was over die WUR-wetenschappers.Blijkbaar vindt iedereen tegenwoordig alleen onderzoeksrapporten geloofwaardig die in zijn/haar straatje passen.

 • no-profile-image

  ??

  Dat zulk een Wetenschappelijk Wicht lid is van Wakker Dier én op de PvdD stemt doet geen fuck ter zake.
  Spotvogel, gekleurd beeld geven van het daadwerkelijke(Computer stuk? Was eindelijk rustig hier)

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo zie je maar weer, er vindt een omdenken plaats op hoog niveau!!!... De verschillende redenen zijn begrijpelijk en de moeite waard om over na te denken!!!... Zelfs financiéel kan het aantrekkelijker zijn!!!... Ik herrinner mij een onderzoek/vergelijking van de ABAB onder 100 melkveehouders; 50 met een gemidelde productie van ruim 9.000 liter melk per koe en 50 melkveehouders met een melkproductie van rond de 7.000 liter melk per koe, per lactatie. De laatsten hielden ruim 280€ meer over per koe!!!... Daar gaat het toch om!!!, het netto resultaat!!!, als wij daardoor de duurzaamheid verbeteren, zijn wij met ons goede werk bezig!!!... Minder kan soms véél méér zijn!!!!!..... Wij nederlanders gaan er te verkrampt mee om, de ''beste'' te willen zijn en tevens de grootste.

 • no-profile-image

  ??

  Melkveehouder, ben ik ook wel met je eens, maar hoeveel kennis heeft men genoten van de hedendaagse agrarische sector? Dat punt probeer ik dus duidelijk te maken.
  Daarnaast is er duidelijk geen behoefte van de consument om meer te betalen voor onze producten geproduceerd naar hun idee van landbouw. Daarnaast een ander probleem, we willen vrije wereldeconomie, hoe kan men hier eisen gaan stellen, terwijl wij in Europa open grenzen hebben en ook open grenzen van buiten Europa naar Europa, dus in dat opzicht is het makkelijk roepen van deze groepen mensen.
  Wij als agrarische bv Nederland/ Europa mag ook wel meer duidelijkheid geven over onze productie methoden, grotendeel van de bevolking weet niks meer van landbouw en roepen graag mee met bekende Nederlanders, die weer graag luisteren naar mensen als Nico Koffeman/Mariane Thieme etc.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  HEt is alleen de vraag je onder duurzaamheid verstaat. Ik ben ook voor een duurzame wereld, alleen heb ik daar een andere visie op dan Wakker Dier en/of PvdD. Willen we de vleesconsumptie in stand houden, dan moeten we naar een duurzame vleesproductie. Dat is met reststromen voeden, efficiente huisvesting en een minimale uitstoot van stoffen die in een hoge concentratie het milieu mogelijk belasten.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Koetje Boe, Lees de uitspraak van Scholten nog eens en nu goed! Denk je nu echt dat ik dit soort "wetenschap" serieus neem? Deze uitspraak is een rechtstreeks gevolg van de fouten in de mestwet. Het is dus ook spottend bedoeld.

 • no-profile-image

  Het is toch wat

  Het is zo allemaal zo makkelijk, mevrouw Vonk wil het kneuterige terug, Dat kan ook wel maar dan moet je er ook voor willen betalen, zij kan en wil dat misschien ook wel!
  Maar een grote meerderheid in Nederland heeft niet haar inkomens niveau. En is dus genoodzaakt tot het kopen van import vlees wanneer zij een stukje vlees willen eten.
  En of de varkens het nu beter hebben in Zuid-Amerika in hun hokken of de stukjes kip die daar rondlopen? En dan te denken aan het transport van deze dieren zeker dat is zeker veel beter is geregeld dan bij ons??
  Het idee van haar is goed, zeker als er betaald word. Maar tot die tijd is industriële productie van Vlees een prima methode.

 • no-profile-image

  nog steeds varkenshouder

  Vonk is gewoon jaloers op ons werk. Zou graag achter dat papier uitkomen, om bij ons in de stal te komen werken. Alleen moet ze dan te veel loon inleveren, en kan de hypotheek niet meer opgebracht worden. En wil de bank niet meedenken. Dan maar boertje pesten.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Volgens mij gaat het daar helemaal niet om, Piet. In Nederland zijn de productieomstandigheden te duur (gemaakt). Denk alleen maar eens aan de grondprijzen en al die onzinnige, kostenverslindende regels. Morgen komt de veearts weer voor die compleet onzinnige APK voor koeien....

 • no-profile-image

  ??

  UNI VERSI TEIT, VROOMSHOOP

  Lees nogmaals eens wat ik schrijf.
  De meeste van deze geleerde weten amper wat er afspeelt op een boerderij, maar omdat een kennis een zielig verhaal oproept, ondertekend met dit, schaapgedrag.
  Dat bedoel ik er mee te zeggen, als deze Heren en Dames nu eens wat verschillende boerderijen bezochten en ook in Duitsland, Italie, Letland, etc dan kan ik deze mening op waarde schatten anders echt niet.

 • no-profile-image

  Willeke

  Nederland is niet alleen de slager en de melkboer van Europa, maar ook de grootste Mestvaalt.
  Ja, de dieren worden hier gefokt en de STRONT blijft hier, wat velen niet weten. Dat is Zooo jammer.
  Stop vandaag met alle megafokkerijen.
  De wereld wordt schoner en het is beter voor de economie.

 • no-profile-image

  koetje

  Kritische Lezer,blijkbaar is de ironie in jouw reactie mij ontgaan maar zo te zien was ik niet de enige.Dat rapport van Scholten wordt nu gekoesterd door al die aanhangers van Mega en super-intensief.

 • no-profile-image

  gert

  Ach, daar moet je voor gestudeerd hebben! boeren vinden ook wel eens wat,maar daar wordt weinig aandacht aan geschonken

 • no-profile-image

  boer

  Een kenmerk van professoren, wetenschappers, hoogleraren, en consorten is dat ze héééééééél erg veel weten................... van een héééééééél klein onderdeel van een onderwerp. Met andere woorden: er is veel kennis aanwezig over een klein beetje, maar wat er in de wereld rondom ze gebeurt is vaak niet bekend.

 • no-profile-image

  uni versi teit

  @ ??.??
  Waarschijnlijk heeft het standpunt van zoveel hoogleraren, die vrijwillig zo'n pamflet ondertekenen, erg veel waarde. Zeker als ook nog eens andere wetenschappers en ruim 12000 mensen ook ondertekenen.

  Ik heb die lijst eens doorgenomen op hun site. Wat opvalt is dat uit bijna elke stad en dorp wel een paar mensen hebben getekend. Als dit verhaal wordt omgezet naar een Burgerinitiatief zullen nog veel meer mensen gaan tekenen. Daarmee zal de waarde van dit verhaal alleen nog maar toenemen.

  Laten we hopen dat eea de verkiezingen nog kan beinvloeden. Immers, dit alles is een gevolg van CDA politiek. Denk dus na, en stem nooit weer CDA.

  NB: de hoogleraren waren niet de eersten. dat waren de medici in Medisch Contact.

  Misschien zou het raadzaam zijn om als sektor nu vrijwillig de aanbevelingen van de Commisiee Wijffels te gaan uitvoeren, zoals ook die hoogleraren zeggen. Straks zal het ongetwijfeld dwingend worden opgelegd.....

 • no-profile-image

  melkveehouder in dienst van deze en

  als wij al het goede van hoogleraren en andere burgerintiatieven;niet in willen zien.....dan zien wij het goede van ons zelf alleen maar in en staan wij buitende maatschappij doordat wij een minderheid zijn.
  als er iemand een handreiking doet zonder dat er dollars opliggen;wil toch niet zeggen dat wij dat verkeerd moeten vinden?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Volgens Scholten is dit "bewezen" (op z'n Wagenings dan hè). Hij vond deze uitkomst wel verrassend, maar even wat verder doordenken is er voor dit soort mensen blijkbaar niet bij.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.