Home

Achtergrond 174 x bekeken

Hommeles dreigt in de PVV

Waar PVV-leider Geert Wilders steeds zo benauwd voor was, dreigt nu toch te gaan gebeuren: toestanden in zijn partij.

Het was het PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman dat de knuppel in het hoenderhok gooide met een pleidooi voor meer democratie in zijn partij. "Wij zijn geen democratische partij'', zei Brinkman vandaag.

Brinkman was zijn campagne maandagavond begonnen in het televisieprogramma Pauw & Witteman. Hij pleitte voor meer democratie in de PVV en riep de aanhang op om hem via voorkeursstemmen te steunen in dat streven. Brinkman noemt zijn actie een ,,eenmansactie'' die hij begonnen is omdat hij er ,,heilig van overtuigd'' is dat de PVV democratischer moet worden. "We hebben geen congres, we kunnen leden niet vragen wat ze van mijn idee vinden, dus ik moet het nu doen. Dit is het enige moment om het ons electoraat te vragen.'' Hij noemde Wilders overigens ,,een op en top democraat en op dit moment de beste politicus van het land''.

Wilders zei in een reactie dat hij geen principiële bezwaren heeft tegen meer democratie in zijn partij en dat hij daarvoor op een spreekbeurt in Den Helder vorig jaar al eens pleitte. Wilders zei ,,de ophef'' niet zo te snappen. ,,De heer Brinkman mag zeggen wat hij wil en het debat aanzwengelen. We gaan er met een nieuwe fractie na de verkiezingen over praten.'' Wilders benadrukte dat hij altijd ,,LPF-achtige toestanden'' heeft willen voorkomen. Daarom trokken vertrouwelingen de lijst voor de Europese verkiezingen en voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag en Almere.

Wilders is niet boos op Brinkman, zegt hij, maar hij had het wel "chiquer'' gevonden, als zijn partijgenoot het hem eerder had verteld. Brinkman was dat niet met zijn politiek leider eens. Zijn standpunt was bekend bij Wilders. ,"Ik heb niet de toestemming nodig van Geert Wilders om dit naar buiten te brengen.'' Wel zei hij dat hij heeft gewacht tot hij zeker was van een plaats op de kandidatenlijst, ook al omdat hij zo beter zijn punt kon maken. "Je moet overal rekening mee houden. Dat is misschien laf, noem het zoals u wilt.''

Zwijgen

Brinkman zegt dat andere fractieleden zijn standpunt steunen, maar dat ze dat niet durven te zeggen. De PVV'ers hielden vandaag hun kaken stijf op elkaar. Voorkeursstemmen vergroten Brinkmans kans om in de Kamer te komen. De PVV'er ziet veel stemmen van de kiezers ook als een signaal dat zij zijn pleidooi steunen, zei hij.

De oud-politieman staat elfde op de kandidatenlijst en dat is volgens de peilingen nog een verkiesbare plaats. Bij de vorige verkiezingen stond hij echter nog op plaats vier. De positie van Brinkman is niet onomstreden. Vorig jaar zorgde hij voor ophef, toen hij in de bar van perscentrum Nieuwspoort ruzie kreeg met de barman. Die beschuldigde hem ervan hem te hebben geslagen. Dat sprak de PVV'er tegen, maar hij gaf toe dat hij een drankprobleem had.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.