Home

Achtergrond

Hemelvaartsdag vooral religieuze dag

Hemelvaartsdag is een dag van braderieën, jaarmarkten, kermissen, dauwtrappen of een extra dagje vrij. Maar in de eerste plaats is het een religieuze feestdag.

Op de veertigste dag na Pasen vieren christenen de terugkeer van Jezus naar de hemel. In het Lucasevangelie en in Handelingen in de Bijbel staat dat Jezus na zijn verrijzenis verschillende keren aan zijn leerlingen verscheen. Veertig dagen na zijn opstanding werd Jezus voor het oog van zijn leerlingen aan het zicht onttrokken door een wolk: de hemelvaart.

De viering van de hemelvaart van Jezus wordt Hemelvaartsdag genoemd. Die valt altijd veertig dagen na eerste paasdag, waardoor de datum ieder jaar verschilt. Wel valt Hemelvaartsdag altijd op een donderdag, en tien dagen voor Pinksteren. Dan herdenken christenen de uitstorting van de Heilige Geest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.