Home

Achtergrond 482 x bekeken

Hagelschadeverzekering in trek in Betuwe en Limburg

In Betuwe en Limburg is 80 procent van de fruittelers verzekerd tegen hagelschade, zegt Gert Jan van Dijk van de Onderlinge Fruittelers Hagelverzekeringsmaatschappij (OFH).

"Dit komt door het enorme risico waarmee die telers te maken hebben", legt hij uit. "Het is bekend dat verzekeren een groeiende noodzaak is. Er gaat een kapitaal aan plantmateriaal de grond in. Met een verzekering houdt niet alles op na een hagelbui."

Met de nieuwe brede weersverzekering, die sinds dit jaar op de markt is, kan de premielast worden beperkt. Bij Dienst Regelingen kan subsidie worden aangevraagd. "Telers hebben keuze tussen een brede weersverzekering en hagelschadeverzekering. Er is veel belangstelling voor de brede weerpolis, vooral bij fruittelers. Het gros maakt nog gebruik van de hagelschadeverzekering."

Akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers laten het volgens Van Dijk afweten in de aanvraag van de brede weersverzekering. "We hadden hier meer van verwacht. In de brede verzekering gaat het immers ook over bijvoorbeeld wateroverlast en droogte. Het is niet elk jaar overal prijs, maar er wordt altijd wel een regio getroffen."

Of registreer je om te kunnen reageren.