Home

Achtergrond 261 x bekeken 4 reacties

Groenlinks Flevoland tegen ruimte voor megastallen

Groenlinks in Flevoland is tegen meer ruimte voor intensieve veehouderij. De fractie bepleit een referendum onder inwoners van de provincie.

De provincie wil intensieve bedrijven ruimte geven tot 7.000 vierkante meter bouwblok. Nu gaat het nog om 2.500 meter.

"Flevoland wil bijna driemaal zoveel ruimte bieden voor de zeer omstreden vee-industrie, dit terwijl er op dit moment een breed maatschappelijk protest is tegen deze vorm", aldus Groenlinks- statenlid Adilia Roda. "Het is frappant dat juist in Flevoland, de duurzaamste provincie van Nederland, nu een onderzoek gaande is naar de vergroting van het bedrijfsoppervlak." Zij wijst op de MER-procedure die de provincie is gestart om deze uitbreiding mogelijk te maken.

Roda: "De intensieve vee-industrie levert goedkoop vlees, maar heeft ook nadelige gevolgen voor mens, dier en ons leefmilieu. Het houden van zoveel dieren bij elkaar heeft ook nadelige gevolgen voor de volksgezondheid." De fractie brengt dit onderwerp in tijdens de Algemene Beschouwingen morgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ria

  De eisen bij een groot bedrijf zijn strenger dan bij een klein bedrijf.
  En 'het grote aantal dieren op een beperkte oppervlakte...' De dieren hebben de hele stal tot hun beschikking, en als het hen niet zint gaan ze maar naar buiten. Ruimte genoeg dus. Heb je wel eens in zo'n stal gekeken dan??

 • no-profile-image

  hobbes

  @Herman, in de intensive veehouderij is er een minimaal contact tussen mens en dier, juist in de extensive veehouderij is die veel groter, de kans dat z'n ziekte onstaat is in de extensive veehouderij dus groter!

 • no-profile-image

  ria

  Nadelige gevolgen??
  Flauwekul!
  Alles op 1 plaats. Op 1 plaats voerauto's. Op 1 plaats mestafzet. Op 1 plaats .....noem het maar op. Dat is toch beter dan op 10 plaatsen deze transporten?
  Wees blij dat ze één grote stal willen ipv 10 kleine.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Ria: [..]Nadelige gevolgen?? Flauwekul! Alles op 1 plaats.[..]

  Doordat in de intensieve veehouderij grote aantallen dieren opeen zeer beperkte oppervlakte worden gehouden lijden de dieren een stressvol bestaan. Daardoor hebben ze minder weerstand tegen ziektes, die dus ook voor de mens gevaarlijk zijn. Ook de fijnstof leidt tot grote gezondheidsproblemen, net als de antibiotica resistente bacteriën als de MRSA. Tevens bestaat het gevaar dat door intensieve veehouderij nieuwe en gevaarlijke virusmutaties ontstaan, waardoor nieuwe ziektes kunnen ontstaan die niet te behandelen zijn.
  Geen flauwe kul, dus!!

Of registreer je om te kunnen reageren.