Home

Achtergrond

Griekenland en Turkije begraven strijdbijl

De buurlanden en NAVO-bondgenoten Griekenland en Turkije hebben vandaag belangrijke stappen gezet op weg naar normale onderlinge betrekkingen.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan arriveerde in de Griekse hoofdstad Athene en sprak net als zijn ambtgenoot George Papandreou van een "historisch bezoek''.

Erdogan leidt een zware delegatie met tien andere bewindspersonen en belangrijke zakenlieden tijdens het tweedaagse bezoek aan Griekenland. Na aankomst in Athene had Erdogan een gesprek met de Griekse president Carolos Papoulias. Later volgen nog ontmoetingen met een reeks andere hoogwaardigheidsbekleders, onder wie premier George Papandreou.

Athene en Ankara willen talrijke twistpunten tussen beide landen uit de weg ruimen. De vijandschap tussen Turkije en Griekenland gaat terug tot de Ottomaanse overheersing van Griekenland, die vierhonderd jaar duurde. Tot ver in de twintigste eeuw bleven de betrekkingen tussen de landen slecht. In 1996 kwamen ze bijna met elkaar in oorlog met als inzet een onbewoond eilandje in de Egeïsche Zee. Ook de kwestie-Cyprus maakte de relatie er niet beter op. Het eiland in de Middellandse Zee bestaat uit een Turks en een Grieks deel.

Sinds 1999 verbeterden de verhoudingen langzaam maar zeker. Beide landen werden toen getroffen door zware aardbevingen, waarna ze elkaar voorzagen van hulp.

Griekenland en Turkije willen tijdens het bezoek van Erdogan en zijn delegatie aan Athene vrijdag en zaterdag vooral de banden op economisch gebied aanhalen. Daartoe zal een overeenkomst getekend worden. In totaal willen de premiers en de ministers 21 akkoorden, over onderwerpen als handel, toerisme, industrie, scheepvaart, energie en klimaat, voorzien van handtekeningen.

Het bezoek van Erdogan is het eerste van een Turkse premier aan Griekenland sinds 2004. Hij sprak met Papandreou onder meer over het gezamenlijk terugdringen van defensieuitgaven. Dat zou voor beide landen enorme besparingen opleveren. In de afgelopen jaren gaven Turkije en Griekenland tientallen miljarden euro's uit aan Defensie.

Beide landen ondertekenden vandaag al een akkoord waarin staat dat migranten die vanuit Turkije Griekenland binnenkomen, teruggestuurd zullen worden. Turkije heeft toegezegd ten minste duizend verzoeken tot terugkeer per jaar van Griekenland te honoreren. Ondanks eerdere beloften van de Turkse autoriteiten om gevluchte landgenoten weer terug te nemen, gebeurt dit nog niet op grote schaal.

Griekenland nam in de afgelopen jaren ongeveer 146.000 vluchtelingen op, voornamelijk mensen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De meesten bereikten Griekenland via Turkije. Turkije heeft toegezegd om een haven in of bij Izmir te openen van waaruit illegale migranten gerepatrieerd kunnen worden naar hun land van herkomst. "We kunnen het feit niet negeren dat 150.000 migranten die ieder jaar onze grens over komen een extra druk op Griekenland leggen'', aldus de Griekse premier Papandreou tegen de Turkse krant Zaman. "Mensensmokkelaars zouden als gezamenlijke vijand moeten worden behandeld.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.