Home

Achtergrond 269 x bekeken

Greenpeace zit Fonterra op de huid

Greenpeace-activisten hebben vandaag de ingang van een kolendepot van Fonterra in Timaru geblokkeerd.

Voor de ingang ketenden twee Greenpeaceleden zich vast. Daarbij stortte een vrachtwagen 3 ton houtsnippers voor de ingang. De milieuorganisatie beschuldigt de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming ervan geen rekening te houden met het klimaat door nog steeds steenkool als brandstof te gebruiken. Er zouden voldoende alternatieven voor- handen zijn. Fonterra gebruikt de kolen in het op het Zuidereiland gelegen Timaru voor de productie van melkpoeder.

"Zowel de overheid als Fonterra stellen winst op de korte termijn boven economische en klimatologische winst op de lange termijn", aldus Simon Boxer van Greenpeace. "Het negeren van de klimaatcrisis en het delven van steenkool, ook in nationale parken, om te dienen als brandstof in de Fonterra-fabrieken voor de productie van goedkoop melkpoeder voor de bulkmarkt is niets minder dan crimineel."

Greenpeace voert al bijna een jaar lang actief campagne tegen Fonterra. November vorig jaar werd er nog een bruinkoolmijn geblokkeerd waar kolen worden gewonnen voor de poederdroger in Edendale. Fonterra beloofde volgens Greenpeace beterschap, maar laat volgens de milieuorganisatie te lang op zich wachten. Ook stelde Greenpeace al eerder het gebruik van palmkorrels in het veevoer aan de kaak. De palmkorrels zouden uit Indonesië afkomstig zijn en zijn medeverantwoordelijk voor de verwoesting van tropische regenwouden.

Fonterra geeft tegenover Nieuw-Zeelandse media aan al jaren bezig te zijn met het terugdringen van haar energiegebruik en de actie van Greenpeace te betreuren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.