Home

Achtergrond

Graanvoorraad loopt verder op, zet druk op prijs

De wereldvoorraad tarwe neemt in het seizoen 2010/2011 ondanks toegenomen consumptie bijna 5 miljoen ton toe tot 198 miljoen ton.

De voorraad mais stijgt van 147 miljoen ton nu tot 154 miljoen ton. Dat blijkt uit de laatste graanmarktanalyse van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

Het grondstoffenbureau van de Rabobank ziet het rapport als nieuw bewijs dat de vooruitzichten voor de graanprijs slecht zijn; hogere voorraden leiden tot lagere prijzen. De Utrechtse bank wijst erop dat niet alleen wereldwijd maar ook in Europa de voorraad toeneemt, en wel van 17,6 tot 18,2 miljoen ton.

Rabobank verwacht bovendien dat door de verwachte toename van het areaal genetisch gemodificeerde mais de productie volgend seizoen nog wel harder kan stijgen dan de 2 procent die de USDA verwacht. Voor mais geldt dat de sneller dan verwachte consumptie van de huidige oogst op korte termijn voorlopig wel de prijs flink stuwt. De USDA schat de voorraad op het eind van dit seizoen 8 procent lager in dan een maand eerder. De Chinese overheid verkocht eerder een deel van de maisvoorraad om binnenlandse prijzen te dempen en vult nu volgens analisten de voorraden aan.

De voorraad voergranen neemt volgens de USDA wereldwijd toe van 197 naar 201,5 miljoen ton. In de EU daalt de voorraad echter licht tot 22,3 miljoen ton. De vraag neemt dus relatief toe ten opzichte van dit seizoen, wat kan leiden tot hogere prijzen voor veevoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.