Home

Achtergrond 229 x bekeken

Goedkoop blijkt duurkoop

De vondst van dioxine in eieren roept vragen op.

Hoe is het mogelijk dat in Duitsland aan het licht komt dat er in Nederland vervuild veevoer is verwerkt, zonder dat dit in Nederland is gemerkt? De partij biologische mais is in Oekraïne bemonsterd, voordat het getransporteerd is. Daarbij is de partij goed gevonden, zodat de boot kon vertrekken. Omdat de wijze van monstername in Oekraïne hoog staat aangeschreven is er verder niet getest, ondanks dat er al eerder dioxine is aangetroffen in veevoer uit Oekraïne.

In Nederland is de vracht buiten de steekproef gevallen, waardoor er geen testen meer zijn gedaan. Met het blote oog werd de partij goed bevonden. Het steekproefsysteem is gebaseerd op risico-analyse en een kostenafweging.

De vraag is of dit de juiste is. Zeker nu. In het kader van kostenafweging is er niet getest, en komt vier maanden na dato aan het licht dat het voer vervuild was. Bovendien blijkt de partij niet snel meer te traceren; de VWA kan nog geen informatie geven over de kwestie en niet alle voerbedrijven weten of ze betrokken zijn.

De schade van de dioxinekwestie is enorm. Duitse kranten staan bol van het vervuilde veevoer 'aus Holland' en eieren zijn uit de schappen gehaald. Daar gaat het imago van de sector. Goedkoop blijkt duurkoop.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.