Home

Achtergrond

Goede prijzen voor aardbeien uit tunnels door late buitenteelt

Aardbeienteler Harold Kroonen rijdt de plukopbrengst van zijn medewerkers uit de tunnel in het Limburgse Terlinden.

De teler verwacht een goede prijsstelling in de eerste weken van het tunnelseizoen. Dat komt door de vertraagde productie van aardbeien in de buitenteelt. Nu kost een pond rond de 3 euro. "Vorig jaar lagen de prijzen rond deze week op €  1,20 per pond." Door vroeger de tunnels te plaatsen, is de productie van Kroonen al behoorlijk. "Die keuze pakt goed uit." De teler levert de aardbeien aan Fruitveiling Zuid-Limburg in Margraten. Kroonen teelt tunnelaardbeien op 1,5 hectare. Over een maand verwacht hij zelf te kunnen plukken op de buitenvelden. Dat areaal bedraagt 7,5 hectare. Foto Twan Wiermans

Margriet Moed (links) en Harm Ploeger scheren een alpaca. "Voor het scheren moeten ze met klosjes worden vastgehouden. Anders gaan ze zoals herten spartelen", vertelt Moed. Naast akkerbouw en boomteelt heeft Moed zeventig alpaca’s voor de fokkerij. "Deze is in Europa al vrij professioneel, de wolverwerking staat nog in de kinderschoenen." De wol gaat via de coöperatie naar Denemarken waar het verwerkt wordt. De wol van de rug, het zadel, levert 25 euro op per dier, een volle zak van de rest 50 euro. Foto Koos van der Spek

Loonwerker John Nannes uit Warmenhuizen in Noord-Holland ploegt een perceel voor een biologische akkerbouwer. Het komt niet vaak voor dat de loonwerker nog zo laat in het voorjaar ploegt, zegt hij. "De biologische boeren wilden eerst nog drijfmest uitrijden op dit perceel. Dan moet je toch wachten tot dat mogelijk is. Er wordt straks selderij op dit perceel gezaaid." Foto Alex de Haan

Medewerkers van het fruitbedrijf Westreenen in Echteld monteren hagelnetten boven een perceel Kanzi. Het net is van leverancier Nifterik uit Barneveld. Komende vrijdag houdt het bedrijf een open dag bij Westreenen in Echteld. Telers van nieuwe rassen als Kanzi investeren sneller in hagelnetten omdat het prijsverschil tussen klasse 1 en 2 zo groot is. Bij hagelschade is het percentage klasse 1 vaak veel kleiner. In de Betuwe is het gebruik van hagelnetten nog een redelijke noviteit. Foto William Hoogteyling

Greenpeace-activisten hebben vandaag de ingang van een kolendepot van Fonterra in Timaru geblokkeerd. Voor de ingang ketenden twee Greenpeaceleden zich vast. Daarbij stortte een vrachtwagen 3 ton houtsnippers voor de ingang. Foto Greenpeace/Nigel Marple

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.