Home

Achtergrond 401 x bekeken

Glastelers vrezen val Vlaams energiebedrijf

Nederlandse en Vlaamse glastuinders die participeren in groenestroomproducent Groeikracht vrezen een faillissement van het moederbedrijf Thenergo.

Vijf Nederlandse tuinbouw-bv’s zijn bij Thenergo betrokken, met wisselende risicoprofielen.

Tuinders investeerden samen met de Antwerpse producent van duurzame energie Thenergo in warmtekrachtkoppelingsinstallaties (WKK’s). Deze vallen onder projectbureau Groeikracht, een volle dochter van Thenergo.

De aandeelhoudersstructuur verschilt per tuinbouwbedrijf, en ook over winstdeling en andere voorwaarden zijn per bedrijf vaak verschillende contracten afgesproken, aldus een woordvoerder van Thenergo. In totaal zijn bij Thenergo achttien energieprojecten in de tuinbouw betrokken.

Thenergo gaat gebukt onder een schuldenlast van circa 36 miljoen euro, en heeft slechts 1,6 miljoen euro in kas. De beurskoers van het bedrijf daalde vandaag op de Euronext in Brussel tot 65 cent, tegen een top van 9 euro in het jaar 2008, toen het bedrijf de ene na de andere overname pleegde.

Twee WKK’s van tomatentelers in het Friese Berlikum zijn voor 51 procent eigendom van Thenergo. De WKK van tomatenbedrijf Prinsenland in Luttelgeest is voor 95 procent eigendom van Thenergo. Bij een faillissement van Thenergo zouden de telers van deze bedrijven dus een forse financieringslast te verwerken kunnen krijgen.

Bij het bedrijf van Wilbert van Oers in Etten-Leur heeft Thenergo 30 procent van de aandelen. "We hebben een opwekkingscapaciteit van 5 MW verspreid over twee WKK’s, en die WKK’s staan al zes jaar. Met een afschrijvingstijd van ongeveer tien jaar zie ik geen acute problemen."

Thenergo zelf noemt de glastuinders "een pijler voor toekomstige groei." Die groei, geeft een woordvoerder toe, kan alleen bestaan wanneer investeerders geld in Thenergo steken. Tuinders in met name België klagen over Thenergo als een onbetrouwbare partner. "Te vaak werd iets beloofd maar niet nagekomen", aldus een Belgische teler.

Of registreer je om te kunnen reageren.