Home

Achtergrond

Geloof in groeipotentie Duitse vleeskuikenmarkt

De Duitse vleeskuikenmarkt heeft ondanks de recente groei nog een fors potentieel.

Dat gelooft pluimveemarktbureau Markt Eier & Geflügel (MEG). Volgens de cijfers ligt de vorig jaar gerealiseerde afzet van 10,7 kilo per persoon 37 procent onder het gemiddelde in de EU.

Ook de pluimveevleesafzet in het algemeen heeft nog groeimogelijkheden in de Bondsrepubliek. In totaal consumeerde iedere inwoner vorige jaar gemiddeld 18,6 kilo. Dat is 20 procent minder dan het gemiddelde in de EU als geheel, hoewel de Duitsers met de kalkoenvleesconsumptie de gemeenschappelijke markt duidelijk overtreffen.

De Duitsers consumeerden in 2009 namelijk gemiddeld 6 kilo per persoon. Het overeenkomstige cijfer voor de EU is 3,4 kilo. De totale pluimveevleesconsumptie in de EU steeg vorig jaar ten opzichte van 2008 met 100 gram naar 23,1 kilo per inwoner.

De Duitse pluimveeslachterij­-industrie speelt flink in op het binnenlandse groeipotentieel. Uitgaande van de statistische cijfers van de overheid steeg de productie in het eerste kwartaal in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar met een kleine 13 procent naar 338.500 ton, waarvan 192.200 ton haantjes.

De verwerking van vleeskuikens groeide afzonderlijk bekeken met 9,5 procent. De kalkoenverwerking deed er een schep van 17 procent waarmee het productievolume belandde op 121.600 ton.

Duitsland voerde vorig jaar bijna twee keer zoveel levende vleeskuikens uit als in 2008 en importeerde minder. Dat blijkt uit een analyse van MEG.

Of registreer je om te kunnen reageren.