Home

Achtergrond

Geen uitvalseisen voortraject Vleeskuikenbesluit

Het ministerie van Landbouw heeft besloten om geen uitvalseisen te stellen tijdens de aanmeldtermijn voor de 42 kilo bezettingsnorm van het Vleeskuikenbesluit.

Daardoor is een start op de 42 kilonorm mogelijk, zonder het overleggen van gegevens uit het verleden. Hiermee wijkt Nederland af van de Europese denklijn. De Europese Commissie schrijft voor dat het uitvalpercentage in de twee jaar voorafgaand aan het Vleeskuikenbesluit lager moet zijn dan het aantal productiedagen maal 0,06 plus één om 42 kilo vleeskuikens per vierkante meter te mogen houden. Het ministerie heeft geen gegevens over uitvalpercentages van Nederlandse vleeskuikenbedrijven uit het verleden. Op het moment dat het Vleeskuikenbesluit van kracht wordt geldt het uitvalscriterium om 42 kilo te mogen blijven houden wel.

Het Nederlandse Vleeskuikenbesluit moet uiterlijk 30 juni van dit jaar in werking treden. Door het ontbreken van uitvalsgegevens uit het verleden zouden Nederlandse vleeskuikenhouders het eerste jaar na de invoering van dit besluit slechts 39 kilo vleeskuikens per vierkante meter mogen houden volgens de Europese regels. Diverse vertegenwoordigers uit de pluimveevleessector hebben bij het ministerie van landbouw aangegeven dat dit onacceptabel is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.