Home

Achtergrond

Geen meerderheid voor winnende Conservatieven

De Conservatieven stevenen af op een grote zege in de Britse verkiezingen.

Een absolute meerderheid van 326 zetels in het Lagerhuis lijkt echter buiten bereik van de oppositiepartij van David Cameron. Dat bleek vrijdagmorgen vroeg na het tellen van de stemmen in ongeveer twee derde van de 650 districten en uit een peiling donderdagavond na sluiting van de stembureaus. Volgens die exit poll gaan de Conservatieven van 198 naar 305 zetels. De Labourpartij van premier Gordon Brown zou fors verliezen en op 255 zetels uitkomen. De Liberaal-Democraten van Nick Clegg zouden van 62 naar 61 zetels gaan.

Cameron stelde dat Brown zijn mandaat om te regeren heeft verloren. De premier is echter niet van plan zich zonder slag of stoot neer te leggen bij een machtswisseling. Brown liet weten dat hij een rol wil spelen in de vorming van een stabiele regering na de verkiezingen. Ministers uit zijn Labourpartij speculeerden al over een mogelijke samenwerking met de Liberaal-Democraten. Ed Miliband, minister van Energie en een belangrijke steunpilaar van Brown, noemde een alliantie tussen Labour en de Liberaal-Democraten een mogelijkheid. David Blunkett, een ander kopstuk van Labour, riep op tot een bundeling van de krachten tegen de Conservatieven.

De verkiezingen verliepen niet zonder incidenten. In onder meer Sheffield, Manchester en Londen hebben mensen uren in de rij gestaan, zonder dat ze de gelegenheid kregen hun stem uit te brengen. De wachtende kiezers werden weggestuurd op het moment dat de stembureaus moesten sluiten. In Liverpool waren er in enkele stembureaus niet genoeg stembiljetten omdat de opkomst onverwacht hoog was.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.