Home

Achtergrond

Fusiemodel geënt op afzetstructuur van ZON

Het commerciële model waaraan afzetorganisaties ZON en Fruitmasters werken, is deels geënt op de structuur van ZON.

Dat heeft Fruitmasters-directeur Rian Verwoert laten weten aan adviescomissies van Fruitmasters. De stemming van de leden over de fusie is met twee maanden uitgesteld.

Volgens Verwoert wordt gewerkt aan een afzetmodel waarbij transparantie en betrokkenheid van telers centraal staat. Het ZON-model bevat daarvan al meer elementen dan dat van Fruitmasters. Verwoert zegt dat op basis van een blauwdruk waaraan nog verder gewerkt wordt bij beide organisaties.

Zowel ZON als Fruitmasters willen niet reageren op de lopende onderhandelingen. Later deze maand ontvangen telers een ontwerp-ondernemingsplan voor het nieuwe bedrijf dat moet ontstaan uit een fusie van beide partijen.

Het is onduidelijk wat dit betekent voor het poolsysteem bij de fruitveiling in Geldermalsen. Telers willen daarin meer transparantie. Het is overigens niet te verwachten dat de fruitveiling teruggrijpt naar de veilklok. Beide partijen willen directe contacten ontwikkelen met de supermarktketens in binnen- en buitenland, vooral contractverkoop dus. ZON heeft vooral een sterke positie in de daghandel.

Lees ook Uitstel besluit fusie ZON en Fruitmasters

Of registreer je om te kunnen reageren.