Home

Achtergrond

FrieslandCampina bevecht vaccin-ei

FrieslandCampina probeert een graantje mee te pikken van de vaccinproductiemarkt.

Het concern gebruikt gehydrolyseerde eiwitten – vooralsnog uit soja – als voeding om vaccins tegen bijvoorbeeld de Mexicaanse Griep (Nieuwe Influeza A) mee te vermeerderen, zo meldt het in personeelsblad Spark.

De productie van de gehydrolyseerde soja-eiwitten vindt plaats in een fabriek van FrieslandCampina Domo in Delhi, in de Amerikaanse staat Louisiana. Het perfectioneren van de hydrolysaten vindt echter plaats bij de afdeling Research & Development van het bedrijf in Wageningen.

Tot nu toe worden vaccins vooral met behulp van kippeneieren vermeerderd. Daartoe worden eieren met virus ingespoten, waarna de vermeerdering in het ei kan plaatsvinden.

Dit is voor een deel van de pluimveehouderij een lucratieve business, maar voor de medicijnfabrikanten arbeidsintensief en beperkend.
Als grootste nadeel wordt gezien dat de vaccinproductie in geval van nood niet snel valt op te schalen. Vaccinproductie met behulp van gehydrolyseerde eiwitten heeft deze nadelen niet. Met behulp van deze ’opgeknipte’ eiwitten kan heel snel de productie van vaccins worden opgeschaald. Daarbij kan het productieproces beter worden gecontroleerd en stabieler plaatsvinden, stelt FrieslandCampina.

Nu produceert FrieslandCampina Domo nog in hoofdzaak voor het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Baxter, dat het middel Celvapam tegen Mexicaanse griep op de markt brengt.

Regiodirecteur Amerika, David Clark, signaleert echter steeds meer vraag naar hydrolysaten. Hij voorziet dat deze producten meer en meer zal worden ingezet bij de productie van medicijnen.

Het lijkt erop dat hiervoor vooralsnog uitsluitend plantaardige eiwitten worden gebruikt, ook al leerde FrieslandCampina de techniek met dierlijke eiwitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.