Home

Achtergrond

Fonterra positief over wereldmarkt zuivel

Fonterra voorspelt een fors hogere melkprijsuitbetaling in seizoen 2010/2011.

De vooruitzichten op de wereldmarkt zijn volgens de Nieuw-Zeelandse onderneming goed. De vraag vanuit Azië, het Midden-Oosten en Afrika trekt verder aan terwijl het aanbod beperkt blijft. Omgerekend naar Nederlandse maatstaven gaat het om een melkprijsverwachting van zo’n 28,28 cent per liter gerekend met een vet- en eiwitpercentage van respectievelijk 4,2 en 3,4 procent. Het gaat volgens Willem Koops van het Productschap Zuivel om de op één na hoogste verwachte melkprijs in de historie van Fonterra. "Het gaat om de verwachte uit te betalen melkprijs, maar normaal gesproken wordt deze prijs gedurende het jaar alleen nog maar verhoogd", aldus Koops.

Fonterra gaat uit van een uitbetaling, voor inhoudingen, van gemiddeld € 3,84 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Deze uitbetaling bestaat uit €  3,62 per kilo milksolids en een winstuitkering per aandeel tussen de 16 en 27 eurocent. Volgens Fonterra-voorzitter Henry van der Heyden ligt de voorspelde melkprijs 27 eurocent hoger dan de voorspelde melkprijs waarmee de onderneming het seizoen vorig jaar startte.

Als de internationale zuivelmarkt op het huidige niveau blijft en wisselkoersen niet te veel fluctueren zou de melkprijs volgens Van der Heyden zelfs nog hoger kunnen uitpakken. Omgerekend naar Nederlandse maatstaven zou de Nieuw-Zeelandse melkprijs onder gunstige omstandigheden kunnen doorstijgen naar ruim 32 cent per liter melk.

De goede vooruitzichten baseert Fonterra op de goede vraag op de wereldmarkt en het beperkte aanbod. De productiestijging in de Verenigde Staten zou maar langzaam op gang komen omdat veehouders moeilijk extra krediet kunnen opnemen. Natuurlijk moet ook volgens Fonterra rekening worden gehouden met mogelijk sterke marktfluctuaties.

De verwachte uit te betalen melkprijs is voor de leden van Fonterra de grondslag waarop zij hun begroting voor 2010/2011 voor een groot deel baseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.