Home

Achtergrond 177 x bekeken

Flinke olieslierten door lek Golf van Mexico

Wetenschappers hebben in de Golf van Mexico op grote diepte enorme olieslierten ontdekt, bij een poging de omvang van de olieramp door een gezonken booreilend te meten.

Een van de oliewolken was 16 kilometer lang en 90 meter breed, berichtten Amerikaanse media zondag.

Een door de Britse oliemaatschappij BP geleased booreiland zonk op 22 april, circa 80 kilometer uit de kust van de Amerikaanse staat Louisiana. Wetenschappers schatten dat er dagelijks grofweg 11 miljoen liter olie uit het lek stroomt.

"Er zit een schokkende hoeveelheid olie in diep water in vergelijking met wat je ziet op het wateroppervlakte'', aldus onderzoekster Samantha Joye van de Universiteit van Georgia. In de buurt van sommige olieslierten was het zuurstofgehalte in het water ongeveer een derde gedaald, wat gevaarlijk kan zijn voor dieren en planten. ,,Dit is alarmerend'', sprak de wetenschapster.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.