Home

Achtergrond 5 reacties

'Flevoland is bijna nergens mooi'

De provincie Flevoland is bijna nergens ’mooi’ te noemen.

Slechts 17 procent van het provinciale gebied kan de toets der kritiek doorstaan in de ogen van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) uit Beek bij Nijmegen. Ook Noord-Brabant, Groningen en Limburg scoren in vergelijking met andere provincies laag.

De VNC heeft een groot aantal wetenschappers en deskundigen vier criteria laten opstellen waaraan een mooi landschap moet voldoen. Gekeken is naar natuurwaarde, bos, de verhouding tussen land en water (de groen-blauwe dooradering) en oorspronkelijkheid van agrarisch landschap. Nooit eerder is volgens de VNC heel Nederland op schoonheid beoordeeld volgens dezelfde, objectief vastgestelde criteria.

Utrecht steekt met kop en schouders boven de andere provincies uit met 51 procent mooi landschap. Alleen de stad Utrecht en een wijde ring daaromheen vallen af. Ook Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland scoren goed. Van die provincies is een derde mooi te noemen. In Zuid-Holland zijn vooral de Biesbosch en de zandwallen bij Ouddorp objectief mooi, aldus de VNC.

Van Friesland, Drenthe en Noord-Holland is de score wel bekend, maar de VNC wil die nog niet prijsgeven omdat het resultaat nog niet officieel is gepresenteerd aan het provinciebestuur. Het bestuur van Flevoland wilde het rapport niet in ontvangst nemen, aldus een woordvoerder van de VNC, omdat de provincie zich niet in het resultaat kon herkennen. De VNC maakt alle cijfers bekend op 15 juni op een bijeenkomst in Amsterdam. Bij die gelegenheid maakt de vereniging ook bekend welke politieke partij in werkelijkheid de ’groenste’ van Nederland is.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  D

  Het is maar wat je mooi vindt

 • no-profile-image

  gertje

  Zelf woon ik niet in Flevoland, maar ik vind het er prachtig. Een mooie agrarisch getinte provincie en heel typerend. Ik moet er niet aan denken dat we gaan sleutelen aan alle typische landschappen die NL kent aan de hand van criteria. Nederland hééft een schitterend landschap, typisch, netjes en gevarieerd. Als we het nu over bezuinigingen hebben, laten we hier aub geen cent naar toe vloeien. Ben bang dat dit muntje nog niet overal is gaan rollen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het is inderdaad maar wat je mooi vindt! Zélf aanschouwde ik afgelopen weken meer dan 500 hertenkadavers in het totaal verworden Killingfields Landscape Oostvaardersplassen (KLO), dat de Nederlandse bestatingbetaler(vr/m) zich ten bate van SBB en de private professor Frans Vera moet laten welgevallen. Wat mij betreft: End of violence, ofwel De Beuk Erin! En laat die klootzakken de schade maar cent voor cent terugbetalen. Maar dan wel graag in grote coupures! Desnoods met het mes op tafel!

 • no-profile-image

  willem

  Als de èèn iets mooi vind, hoeft de ander dit toch ook niet mooi te vinden .
  Stel dat we allemaal de zelfde mening hadden, wat zal het dan saai zijn.

 • no-profile-image

  Leen

  Ik vind Den Haag, Amsterdam en Utrecht ook nergens mooi. Hinderlijke autocrashers die uit het wegdek omhoogkomen, drempels, parkeerwachters, betonnen parkeergarages. Nee, doe me dan Flevoland maar. Ambtenaren mogen van mij in de stad blijven. VNC, 't is me wat. Ook daar komen we voorlopig niet vanaf (€€€€€€€€€€).

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.