Home

Achtergrond

Faire melk past ook in Nederlands schap

Melk met een eerlijke prijs past ook in Nederlandse schappen, zinspeelt Sieta van Keimpema. Faire melk brengt boeren niet alleen extra centen op, maar verkleint volgens haar ook de afstand tot de consument.

Consumenten kiezen steeds vaker voor Fair Trade voedingsmiddelen: een eerlijk geproduceerd en beloond product. En dat deze producten niet altijd van verre hoeven te komen, bewijst de European Milk Board (EMB) met De faire melk. Na IG Milch in Oostenrijk lanceren steeds meer leden van de EMB in hun land het EMB-melkmerk, met op de verpakking Faironika, de koe in de landskleuren. En het concept verkoopt prima. Zo verdubbelt de Duitse BDM binnenkort zijn verkooppunten, neemt het marktaandeel in Oostenrijk toe en ligt de Belgische melkverpakking in bijna alle Belgische supermarktketens. En nog meer EMB-leden brengen dit jaar hun faire melk op de markt.

Met De faire melk heeft de EMB een manier gevonden om de kloof tussen burgers en boeren voor een belangrijk deel te overbruggen. Want burgers zijn wél geïnteresseerd in het welzijn van hun boeren. Tijdens acties en demonstraties wordt ons vaak de vraag gesteld: "Hoe kunnen we jullie helpen aan een eerlijke prijs voor de melk?" Met De faire melk kunnen ze dat.

Aan De faire melk zijn in ieder land andere, voor de maatschappij belangrijke voorwaarden verbonden. De Oostenrijkse en Duitse boeren produceren onder meer gentechvrije faire melk. In Nederland en Zwitsland zal weidegang beter scoren. Maar alleen EMB-leden en deelnemers kunnen profiteren van de opbrengsten van De faire melk: 10 cent extra per verkochte liter melk, te verdelen over de deelnemende melkveehouders.

Met De faire melk onderscheidt de EMB zich van traditionele boerenorganisaties: de EMB-leden betreden de zuivelmarkt. Zowel nationaal als internationaal. Nationaal door in eigen land melk en melkproducten te verkopen, internationaal door dezelfde boodschap in nagenoeg dezelfde verpakking te presenteren.

Een sterke boodschap die wordt gehoord en gewaardeerd. Ja, ook in Nederland. Want ook onze maatschappij grijpt steeds meer naar eerlijke producten voor een eerlijke prijs: faire melk!

Sieta van Keimpema is vice-voorzitter EMB (European Milk Board) en voorzitter van de DDB (Dutch Dairymen Board)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.