Home

Achtergrond 379 x bekeken

FVO: controle op aardappelen in Egypte moet beter

De controle in Egyptische pakstations op aardappelen met bestemming EU laat te wensen over.

Maar dit leidt niet tot een sterk verhoogd risico op het verslepen van de aardappelziekte bruinrot naar de EU.

Dat schrijft de Food and Veterinary Office van de Europese Commissie in een rapport. De Europese dienst voor de voedselveiligheid en diergezondheid heeft in Egypte de controle onderzocht op aardappelen en palmbomen die naar de EU worden geëxporteerd. In Egyptische aardappelen wordt soms bruinrot aangetroffen.

De FVO concludeert dat de controle in Egypte op aardappelen en palmbomen over het algemeen goed is. Volgens de FVO heeft Egypte de exportcontrole sterk verbeterd, nadat Brussel alarm sloeg over bruinrot in aardappelen uit Egypte. Ook is Egypte in staat in de bruinrotvrije gebieden de bacterieziekte buiten de deur te houden. Alleen aardappelen uit die gebieden mogen worden geëxporteerd naar de EU.

Toch heeft het fytosanitaire systeem in Egypte een aantal zwakke punten, schrijft de FVO. “Dat betreft vooral de controles op bruinrot die worden uitgevoerd in de pakstations van waaruit aardappelen worden geëxporteerd naar de EU. Daar worden de EU-regels niet strikt opgevolgd. Maar dit leidt niet tot een substantieel risico op het verslepen van de ziekte naar de EU.”

De FVO heeft geconstateerd dat in de pakstations de grootte van de aardappelmonsters niet altijd in overeenstemming is met de eisen die de EU stelt. Ook moeten de monsters nauwkeuriger worden onderzocht op bruinrot. Ook is meer toezicht nodig op het transport van de pakstations naar de havens in Egypte, vanwaar de aardappelen worden vervoerd, en in de havens zelf.

Egypte exporteert 190.000 tot 240.000 ton aardappelen per jaar naar de EU. Het aantal vondsten van bruinrot varieert de laatste 13 jaar van 0 in seizoen 2007/2008 tot 57 in 1998/1999. In 2008/2009 is zes keer bruinrot gevonden in aardappelen uit Egypte. De grootte van de besmette partij varieerde van 25 tot 550 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.