Home

Achtergrond 586 x bekeken 12 reacties

Europese veehouder somber over markt

Wereldmelkdag wordt ook dit jaar geen feestdag, stelt de European Milk Board (EMB), het vooruitzicht voor veehouders om de crisis in de melkveehouderij te overleven is slecht, meent de organisatie.

De voorstellen van de Europese High Level Expert Group on Milk (HLGM), die in juni worden gepresenteerd, bieden geen enkele inkomenszekerheid aan melkveehouders, aldus een sombere EMB op een persconferentie in Brussel. "Het is tot nu toe weinig inspirerend geweest", aldus EMB-president Romuald Schaber.

"Drie hoorzittingen, één melkconferentie – ieder met beperkte agenda’s waardoor geen open debat over alternatieve mogelijkheden heeft plaatsgevonden – zo ziet de 'constructieve samenwerking' van de EU-Commissie met de spelers op de melkmarkt er in werkelijkheid uit."
Onder de discussiepunten die de HLGM op de melkconferentie eind maart samenstelde, zitten bekende maatregelen. Die lijken echter in niets op een totaalpakket, maar losse elementen die ingevoerd zouden kunnen worden, constateert Schaber.

"Voor de Europese melkveehouder wordt niet duidelijk hoe deze instrumenten tot versterking van zijn positie op de melkmarkt zullen leiden en daarmee in de toekomst zullen bijdragen aan de melkproductie in alle Europese regio’s", zegt hij.

Vice-voorzitter Sieta van Keimpema van de EMB vat de benodigde hervorming van de EU-melkmarkt samen: "Naar de mening van onze ledenorganisaties uit veertien landen moet de focus van het zuivelbeleid zich concentreren op het versterken van de positie van de melkveehouders door hun mogelijkheden tot bundeling te vergroten en de hoeveelheid melkproductie te regelen."

Hiervoor is wel een verandering van de kartelwetgeving nodig en moeten besluiten van de Europese melkveehouderorganisatie voor iedereen bindend zijn. De EMB wil vooral melk produceren voor de interne markt in de Europese Unie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Piet ik ben van mening dat niet alleen de europese melkveehouders somber moeten zijn. Bijna alle melkveehouders op de aardbol zullen zich bewust moeten zijn wat een ongebreidelde productie stijging betekent! De streep tussen winst of verlies is flinter dun. Als de boeren niet van plan zijn met elkaar rekening te houden en de zuivelaars maar doorgaan met fabrieks capaciteit bijbouwen blijven de boeren (groot, klein of heeeeeel groot) slaven en pispaal van de >maatschappij<.

 • no-profile-image

  Dairyfarmer

  Inderdaad Han BIJNA alle melkveehouders op de aardbol.Jullie moeten de koppen bij elkaar steken en zelf de melkprijs zetten maar dat is een hoop werk.Bovendien valt het niet mee om iedereen op een lijn te krijgen.

 • no-profile-image

  willem

  Huub, helemaal mee eens, Als je voor 28 ct. niet meer melken kunt, kan je beter direct stoppen nu het quotum nog duur is.
  Wij draaien ons zelf de nek om om dat dure quotum te kopen. Hier zit je op ongeveer 90 ct. per liter en bij onze oosterburen vinden ze het voor 7 ct. / liter nog te duur.

 • no-profile-image

  Boesje

  de kuil in de bult?????????
  Het is bedenkelijk dat het Lei, vooruitlopend op de schaal vergroting, al heeft berekend dat de melkprijs na 2015 28ct kan worden.
  De Europese kostprijs zal immers na afschaffing van het quotum dalen van 34 ct naar dit niveau. M.a.w. we doen het onszelf aan en geen politici die hier medelijden mee heeft.

 • no-profile-image

  huub

  Als de Heren klagers van de EMB eens zouden stoppen met melken? Nu is hun quotum nog geld waard. Dan kan de rest ook verder..

 • no-profile-image

  huub

  @ Boesje drenthe, nu krijgen we minder dan 34 cent voor onze melk dus per saldo zijn we beter af ZONDER quotering..

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Willem, toch krijg ik het gevoel dat het kwartje begint te vallen bij de overheid, en ook zij van mening zijn dat er op korte termijn iets moet gebeuren om de melkveehouders van beknelling door het quotumsysteem te verlossen. Wellicht komt er dan toch een versnelde verruiming of verlaagde superheffing waardoor het systeem wordt uitgehold en men vóór 2015 kan zeggen: " the eagle has landed"

 • no-profile-image

  Demeter

  Als je niks verdiend moet je vandaag nog stoppen, dat doen andere ondernemers ook. Ophouden met zeuren.
  PS de kuil ligt weer hartstikke in de bult, zo ook eens wat positiefs.

 • no-profile-image

  eppo

  Goh, leeft de DDB en EMB ook nog? Ik had al een poosje niks meer gehoord van sieta en volgers.

 • no-profile-image

  boerin

  jaaa en zo is het milkmarketing plan van arend otten helemaal zo gek nog niet.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Dat de Europese melkveehouders somber zijn over de markt is begrijpelijk!!!... De toekomst is niet meer berekenbaar!!!... Melkquota is over 5 jaar niet meer aan de orde en het marktmechanisme mag zijn werk doen!!!... Dat betekend; pieken en dalen!!!... Zuid-Europa moet heel !!!, veel sparen, de rest moet veel sparen!!!... Behalve Estland, Luxenburg en Zweden hebben hun financiele huishouding op orde. Dat betekend; als er een piek komt zal die niet lang duren!!!... Waarom ? ; het netto besteedbaar inkomen zal voorlopig niet stijgen in Europa. Daar moeten wij rekening mee houden, denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  Volhouden tot dat ook de melkproducenten

  de lei kostprijs in 2007 berekend op € 0,54 en een opbrengst in 2010 van ruim de helft;zal direct nog geen aanleiding tot feesten geven.En ook nog niet tot een duurzame melkveehouderij in nederland.
  maar de nedrlandsche zuivelindustrie denkt daar misschien wel anders over.
  FEEST BIJ ALLE INKOPERS VAN BOERDERIJMELK.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.