Home

Achtergrond 349 x bekeken

Europese schaapskudde daalt verder

Het aantal schapen in de 27 EU-landen is vorig jaar met 2,3 procent teruggelopen naar 88,8 miljoen dieren eind december.

Met die daling is een trend die al jarenlang aanhoudt verder doorgezet. Rond 2001 telde Europa nog circa 100 miljoen schapen en lammeren terwijl dat aantal vijf jaar daarvoor rond de 115 miljoen schommelde. Dat blijkt uit een overzicht van de Franse landbouwkundige dienst FranceAgriMer. De vijftien 'oude' EU-landen zijn goed voor 75,3 miljoen dieren, dat is 3,3 procent minder dan een jaar eerder. In de laatst toegetreden landen Bulgarije en Roemenië is het aantal schapen en lammeren vorig jaar juist toegenomen en wel met 4,6 procent naar 10,8 miljoen.

In lijn met die tendens neemt ook het aantal reproductieve ooien verder af. Die daling is verreweg het sterkst in Ierland met 7 procent terwijl het aantal fokooien in Groot-Brittannië vorig jaar met 3,8 procent is teruggelopen. Dit land is een jaar of twee geleden als grootste schapenland ingehaald door Spanje waar het aantal fokooien afgelopen jaar echter ook met 1,9 procent daalde. Alleen in Griekenland is met een geringe daling van 0,2 procent sprake van enige stabiliteit.

Frankrijk zelf telde eind vorig jaar 5,8 miljoen fokooien, 120.000 minder dan een jaar eerder. Ook daarmee wordt een al jaren aanhoudende dalende lijn doorgezet, aldus het overzicht van FranceAgriMer. Aan de andere kant is het aantal melkschapen licht toegenomen, wat volgens de landbouwkundige dienst alles te maken heeft met de aantrekkende vraag naar schapenmelk. Het grootste deel van de Franse schapen bevindt zich in de bergachtige streken in het zuidwesten en zuidoosten van het land.

FranceAgriMer geeft ook aan dat het aantal geiten in Frankrijk vorig jaar met 5,5 procent is toegenomen naar 1,13 miljoen. Verder ligt de invoer van schapen- en geitenvlees in deze eerste maanden van 2010 ongeveer een kwart onder het niveau van vorig jaar. Dat komt vooral doordat de consumptie van lamsvlees voortdurend daalt, in het begin van dit jaar weer met zo’n 16 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.