Home

Achtergrond 8 reacties

Europese boerenleiders vrezen Latijns-Amerika

De Europese Unie overweegt opnieuw met Mercosur een blok Latijns-Amerikaanse landen te onderhandelen over het opruimen van handelsbarrières.

Europese boerenleiders zijn unaniem tegen, aldus brancheorganisatie Copa-Cogeca.

Volgens Copa-Cogeca, waarvan LTO lid is, heeft meer vrijhandel met het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur een "vernietigende impact" op de landbouw in de EU. Mercosur is in 1991. Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay zijn lidstaten, terwijl onder meer Chili en Colombia aan het blok zijn gelieerd.

"Een bilaterale handelsovereenkomst leidt tot een enorme toename van de import van rundvlees, varkensvlees, pluimveevlees, tarwe, citrusvruchten en sappen", aldus Copa-voorzitter Padraig Walshe. Volgens Walshe staan circa 28 miljoen banen in de totale agrifood-sector in Europa op het spel.

Walshe benadrukt dat Mercosur-landen "dubieus omgaan met hun arbeiders", niet voldoen aan hoge Europese standaarden voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en omgang met de natuur. Alleen daardoor zouden ze goedkoper kunnen produceren.

Cogeca-voorzitter voegde eraan toe dat onderhandelen over een bilateraal verdrag een fout signaal afgeeft. De EU zou in de ogen van andere lidstaten getuige de bilaterale onderhandelingen de hoop op een wereldwijd vrijhandelsverdrag hebben opgegeven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Er komen nu al volop rozen en spercieboontjes uit Kenia,terwijl er elke dag spotjes op radio en TV komen met uitgemergelde kinderen in Kenia,kunnen we de boel ook wel retourneren

 • no-profile-image

  Hans

  Ja Gert, dat laat zien dat honger wel een kwestie van geld is en niet van te weinig voedsel. Dus als je de honger, op de natuurrampen na, uit wil bannen dan zorgt een vrije handel, zonder subsidies en marktbescherming, daar beter voor dan al die voedsel en ontwikkelingshulp, die alleen maar corruptie in de hand werken, en die door de EU in juist die landen wordt gedumpt. zie het voorbeeld van FC melkpoeder in Nigeria

 • no-profile-image

  gert

  Ideale partners voor onze retailers,als het maar goedkoop is,de NMA zal hier niet moeilijk over doen als de consument er maar voordeel bij heeft

 • no-profile-image

  Hans

  "If you can't beat them, join them"

 • no-profile-image

  Han

  Juist Piet A, van akkerbouw en B, van boer maar daarna komt C, van catastrofe (??). Want Zuid Amerika is niet bij machte de hele wereld te voeden! De landen zonder water kunnen niets laten groeien, dus moet Europa wel aan de bak. Ik denk dat er een groter gevaar voor de boeren opkomst en wel de Stamcal techniek waarmee je op medium Vlees, Zetmeel etc. kunt laten groeien zonder een boer of land. DEze week komen de Japanners naar Wageningen om te kijken hoe het werkt op laboratorium schaal en daarna is d ekans aanwezig dat ze het >patent< overnemen. Laten we eerlijk zijn de professoren moeten geld hebben voor hun hobbies (onderzoek). Het ergste is als dit senario klopt, kunnen we aan de Jappen vragen of we onze eigen uitvinding mogen gebruiken en tegen welke prijs.

 • no-profile-image

  George Soros

  Waarom de markt niet openstellen? Voor bloemen geldt dit allang. Nu nog de rest van de agrarische producten. Wij willen globalisering dan krijgen we globalisering. Heel simpel heel duidelijk.......

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Wie A zegt moet ook B zeggen!!!... Anders krijg je nooit een gezonde en faire situatie. denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  Leen

  Vergeet de idioot hoge kosten van grond, arbeid en milieu in West Europa en met name Nederland niet.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.