Home

Achtergrond 241 x bekeken

'Europese Commissie moet zich beperken tot kerntaken'

De Europese Commissie heeft de neiging almaar uit te dijen, maar moet zich beperken tot haar kerntaken. Dat heeft voormalig Eurocommissaris Frits Bolkestein (VVD) vanochtend gezegd.

Bolkestein nam een boek in ontvangst met portretten van Nederlandse Eurocommissarissen, onder wie hijzelf. Hij zei met veel plezier terug te denken aan zijn Brusselse tijd, maar met minder plezier aan het functioneren van de Commissie op zich.

De Commissie, maar ook andere Europese instellingen, "willen altijd maar méér Europa", aldus Bolkestein. "Subsidiariteit [problemen aanpakken op het geëigende schaalniveau, red.] speelt er geen enkele rol." Dat leidt tot onzinnige initiatieven als Europees beleid voor ongevallen thuis of tegen obesitas, zei Bolkestein.

Tot de kerntaken rekent Bolkestein: 1) het weghalen van belemmeringen voor het economische verkeer; 2) het oplossen van gemeenschappelijke problemen; en 3) het gebruikmaken van schaalvoordelen.

Om de EU bestuurbaar te houden zou de Commissie terug moeten van 27 naar 12 leden, vindt de VVD-coryfee. In de Commissie zouden de zes grootste lidstaten vertegenwoordigd moeten zijn (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en Polen); de overige zes commissariaten zouden over de resterende 21 lidstaten moeten worden verdeeld, op geografische of economische basis.

Bolkestein hekelde ook de neiging van sommige commissarissen om te veel rekening te houden met de belangen van hun lidstaat, terwijl ze eigenlijk worden geacht de Europese zaak te dienen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.