Home

Achtergrond

Europees noodfonds voor stabilisering markten

De ministers voor financiën in de Europese Unie zijn een noodfonds met een waarde van 500 miljard euro overeen gekomen.

Het betreft 60 miljard aan leningen en 440 miljard aan garanties, bedoeld om de markten te disciplineren en verspreiding van de Griekse schuldproblematiek naar andere landen te voorkomen.

Voor de agribusiness betekent het voorlopig vooral een sterk stijgende waarde voor de euro, waardoor de vraag naar olie, granen en oliezaden zal toenemen.

Naast Europees geld komt het Internationaal Monetair Fonds met 220 miljard euro over de brug. De Europese Centrale Bank verklaarde bovendien in het geval van 'ernstige spanningen' in 'bepaalde markten' in te zullen grijpen door publiek of particulier schuldpapier op te kopen. Hoewel Spanje, Portugal en Ierland een relatief lagere staatsschuld hebben dan Griekenland, zijn overheidstekorten in deze landen zorgwekkend groot. Speculanten mijden staatsobligaties van deze landen daarom waardoor de rente oploopt. De landen krijgen dus steeds hogere financieringslasten en zien zich in een vicieuze cirkel belanden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.