Home

Achtergrond 180 x bekeken 1 reactie

Euro onder druk, rente loopt rustig op

De druk op de euro houdt aan, en daarmee blijven de vooruitzichten voor de Nederlandse export goed.

Een euro is nu circa 1,22 dollar waard, ongeveer hetzelfde als een week eerder. De euro is tevens gedaald tot een waarde van 37 roebel, tegenover bijna 39 roebel een week eerder.

Tegenover het Britse pond is de waarde gezakt van 0,87 tot 0,84. Dat de druk aanhoudt hangt samen met aanhoudende zorgen over de financiële tekorten in met name Zuid-Europa. De grootste belegger in staatsobligaties, Pimco, denkt niet dat de Griekse economische groei in de toekomst voldoende zal zijn opgebouwde schulden af te betalen.

Herstructurering van de schuldenlast leidt tot grote verliezen voor banken en dus mogelijk een rem op kredietverlening. Royal Bank of Scotland heeft becijferd dat de staatsschuld en de schuld van bedrijven in Griekenland, Spanje en Portugal 2 triljoen bedraagt, oftewel een vijfde van het bruto binnenlands product van de Europese Monetaire Unie. Dat is meer dan de meeste schattingen die tot nu toe zijn gedaan.

De houdbaarheid van de euro als belangrijke reservemunt is volgens The Financial Times intern ter sprake gebracht door Chinese autoriteiten. China ontkent dit. China's nationale reserves bestaan voor circa 70 procent uit dollars maar het communistische land heeft volgens de Britse zakenkrant ook 500 miljard euro in kas.

De 3 maanden Euribor-rente loopt door de financiële onzekerheid langzaam op naar de 0,70 procent. ABN Amro maakte deze week bekend een korte rente van 1 procent voor het einde van dit jaar verwachten. Eind 2011 komt de rente volgens de bank op 2,2 procent, hoewel een verdrievoudiging van het huidige niveau in historisch perspectief nog altijd een betrekkelijk lage rente.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Houdt de regering nu nog vol dat er geen inflatie van de euro is? Als ze gelijk hebben dan is er een deflatie gaande in bv. Engeland, USA en Rusland. Ik krijg toch echt het gevoel dat de financieele ellende in de euro zone nog niet ten einde is. Zet de inflatie door dan heeft de landbouw één voordeel de export buiten de Euro zone wordt >goedkoper< voor deimporteurs. Voor de handel binnen de euro zone haalt het niets uit. Onze import aan bv. soja, brandstof, machines etc. van buiten de Euro zone wordt duurder. Het zal dus de inflatie kunnen aanwakkeren via de zgn. inflatie correctie van de lonen en salarissen afgedwongen via CAO's. Hoe groter de inflatie hoe eenvoudiger om de staatsschulden op termijn af te lossen.

Of registreer je om te kunnen reageren.