Home

Achtergrond

Euro onder druk, rente loopt rustig op

De druk op de euro houdt aan, en daarmee blijven de vooruitzichten voor de Nederlandse export goed. Een euro is nu circa 1,22 dollar waard, ongeveer hetzelfde als een week geleden.

De euro is tevens gedaald tot een waarde van 37 roebel, tegenover bijna 39 roebel een week eerder. Tegenover het Britse pond is de waarde gezakt van 0,87 tot 0,84. Dat de druk aanhoudt hangt samen met aanhoudende zorgen over de financiële tekorten in met name Zuid-Europa.

De grootste belegger in staatsobligaties, Pimco, denkt niet dat de Griekse economische groei in de toekomst voldoende zal zijn om opgebouwde schulden af te betalen. Herstructurering van de schuldenlast leidt tot grote verliezen voor banken en dus mogelijk een rem op kredietverlening. Royal Bank of Scotland heeft becijferd dat de staatsschuld en de schuld van bedrijven in Griekenland, Spanje en Portugal 2 triljoen bedraagt, ofwel eenvijfde van het bruto binnenlands product van de Europese Monetaire Unie. Dat is meer dan de meeste schattingen tot nu toe hebben laten zien.

De houdbaarheid van de euro als belangrijke reservemunt is volgens The Financial Times intern ter sprake gebracht door Chinese autoriteiten. China ontkent dit. China’s nationale reserves bestaan voor circa 70 procent uit dollars, maar het communistische land heeft volgens de Britse zakenkrant ook 500 miljard euro in kas. Een uitverkoop van euro’s zou de euro in elkaar kunnen doen storten, met een onbetrouwbaar investeringsklimaat tot gevolg, maar waarschijnlijker is dat China wacht tot de euro weer de weg omhoog vindt. China verkreeg de euro’s immers tegen een veel hogere prijs dan het land nu kan krijgen bij verkoop. Het verlies zou enorm zijn.

De 3 maanden Euribor-rente loopt door de financiële onzekerheid langzaam op naar de 0,70 procent. ABN Amro maakte deze week bekend een korte rente van 1 procent voor het einde van dit jaar verwachten. De Euribor-rente is in principe de rente die banken elkaar toerekenen, maar geldt ook als referentie bij veel leningen. Eind 2011 komt de rente volgens de Amsterdamse bank op 2,2 procent, hoewel een verdrievoudiging van het huidige niveau in historisch perspectief nog altijd een betrekkelijk lage rente.

Of registreer je om te kunnen reageren.