Home

Achtergrond 285 x bekeken 1 reactie

Erg veel pootgoed verkocht in april

De exporteurs hebben in april 140.172 ton pootaardappelen geëxporteerd.

Dat is bijna twee keer zo veel als in andere jaren in de aprilmaand is verkocht aan buitenlandse afnemers.

Er is in april vooral veel pootgoed verkocht aan afnemers in België en Duitsland. Volgens commercieel manager Jan van Hoogen van handelshuis Agrico groeit het areaal consumptieaardappelen in België. "In Duitsland zal het aardappelareaal iets lager uitkomen. Er is ook vel meer pootgoed aan Italië verkocht."

Volgens de exportcijfers van de Pootaardappel Contact Commissie heeft België tot en met april dit jaar 55.803 ton Nederlandse poters gekocht. In het hele seizoen 2008/2009 is 46.217 ton pootgoed aan België geleverd.

De export naar Spanje en Portugal is lager uitgevallen dan in andere jaren. Van Hoogen: "Daar zijn veel minder aardappelen gepoot vanwege het slechte weer. Ook de export naar Frankrijk is kleiner. De Fransen hebben veel eigen geteeld pootgoed tot hun beschikking."

Turkije heeft vier keer meer pootgoed gekocht in Nederland dan in andere jaren. Van Hoogen: "Turkije heeft weinig eigen pootgoed kunnen oogsten."

Totaal is tot en met april dit jaar 709.926 ton pootaardappelen verkocht aan buitenlandse afnemers. Dat is 11 procent meer dan in dezelfde periode van het vorige seizoen. De export is de grootste van de afgelopen vijf jaar.

Van Hoogen verwacht dat de totale export nog verder groeit. "Ook in mei is veel pootgoed verkocht aan het buitenland. Door het late voorjaar heeft de vraag lang aangehouden."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Patatje

    probeer het pootgoed naar China of verder te verkopen, en niet aan de buurlanden ...
    Deze komen we later in het seizoen weer tegen op de markt. Dus ver genoeg ...

Of registreer je om te kunnen reageren.