Home

Achtergrond 3 reacties

Egypte koopt tarwe in Rusland

Egypte koopt 180.000 ton tarwe in Rusland. Meestal koopt Egypte tarwe in Frankrijk.

De Franse tarwe was de laatste weken goedkoper geworden op de wereldmarkt omdat de eurokoers voortdurend is gedaald. Toch mogen Russische handelaren de tarwe leveren omdat ze de tarwe nog goedkoper aanbieden.

Egypte heeft een tender uitgeschreven voor de aankoop van 180.000 ton tarwe. Rusland mag de tarwe leveren voor $178,50 per ton (145 euro). De Franse tarwe moest 179 dollar per ton kosten.

Vrijdag zakten de tarwenoteringen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Handelaren vrezen dat Rusland de tarweprijs onder druk zet omdat het land grote voorraden heeft. Nu de nieuwe oogst er aan begint te komen moeten de opslagplaatsen leeg worden gemaakt.

De Russian Grain Union meldde een paar weken geleden dat een prijzenoorlog met graan uit de EU onvermijdelijk is. Volgens voorzitter Arkady Zlochevsky van de organisatie van graanhandelaren oogst Rusland dit jaar 95 tot 97 miljoen ton graan. Hij verwacht dat de graanvoorraad in Rusland aan het eind van dit seizoen op 30 juni 2010 een record heeft bereikt van 26 miljoen ton.

"Omdat het binnenlandse verbruik niet substantieel groeit, moeten we veel meer graan exporteren", zei hij twee weken geleden. "Dat graan moet naar afzetmarkten waar al veel concurrentie is. De concurrentie is toegenomen door de devaluatie van de euro. Een prijzen oorlog is de enige mogelijkheid om nieuwe afzetmarkten te veroveren."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  dan kan in ieder geval de krachtvoerprijs omlaag

 • no-profile-image

  Landmand

  Boerke,

  Als je slim bent kan jij wel zonder krachtvoer en met enkelvoudige bijproducten goed voeren.
  Waarom zou jij mooie granen niet kopen, walsen en op voeren?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Het is nog niet zo lang geleden dat Rusland tarwe kocht in Canada!!!... Nu exporteerd Rusland tarwe en binnenkort gaan zij ook zuivelproducten exporteren!!!... De Wereld verandert sneller dan wij denken!!!...

Of registreer je om te kunnen reageren.