Home

Achtergrond 471 x bekeken

Eerste bloemkolen goed geprijsd

Dirk Landwehr uit Uithuizermeden oogst de eerste bloemkolen van dit jaar.

Landwehr werkt mee in het bedrijf van zijn vader, die de groente vers van het land in de winkel in Roodeschool verkoopt. Vader Henk Landwehr is tevreden over de bloemkolen, die onder folie zijn geteeld. "Het zijn super bloemkolen, ik verkoop ze voor anderhalve euro in de winkel. Ik ben de goedkoopste hier in de buurt, maar ik heb de bloemkolen nog nooit zo duur in mijn winkel gehad." Landwehr hoopt binnenkort ook de eerste nieuwe aardappelen te oogsten, die hij op 19 maart heeft gepoot en onder folie teelt. Foto Jannes Wiersema

Overal breekt de mais door de folie heen op het veld in het Friese Jirnsum. Loonbedrijf Heeringa heeft dit jaar onder begeleiding van Hein Willem Leeraar 84 hectare mais onder folie gezaaid. Vorig jaar werd voor het eerst proefgedraaid, op een kleiner areaal. Doel is mais op natte gronden in het noorden van het land te vervroegen met behulp van de folie, zodat het gewas een langer groeiseizoen heeft en meer opbrengst. Ook moet de folie helpen om de stikstofgift te beperken. Foto Alex de Haan

Aardappelteler Henk Gunter rooit met zijn medewerkers vroege aardappelen voor de veiling in Sint Annaland. Foto Anton Dingemanse

Melkveehouder Gert Haasjes uit het Overijsselse Vollenhove is tevreden over de eerste snee. Hij melkt zijn koeien met de melkrobot en heeft op advies van zijn dierenarts iets langer gewacht met kuilen om meer structuur in de kuil te krijgen. "Maar je moet ook weer niet te lang wachten, want dan gaat de voederwaarde achteruit." Haasjes kuilt 30 hectare in één keer. "Dan ben ik er ook in één keer vanaf", zegt hij. Ooievaars zijn op zijn landerijen inmiddels een vaste gast. Foto Ruben Meijerink

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.