Home

Achtergrond 566 x bekeken

Eerste aardappelen gerooid, veiling begint dinsdag

Jan Goedegebuure, rechtsachter, rooit als een van de eersten aardappelen.

De eerste vroege aardappelen worden op dinsdag 1 juni geveild. Dat is, tegen de verwachting in, drie dagen vroeger dan vorig jaar. "Door het warme weer, waarbij wat neerslag is gevallen, maken de aardappelplanten een inhaalslag", legt David Hage, directeur van de vroege aardappelveiling in Sint Annaland, uit. "Op de eerste veilingdag verwachten we naast de aanvoer van Doré ook aanvoer van Première en Frieslander." Foto Anton Dingemanse

Een medewerker van Proeftuin Zwaagdijk test met een futuristisch ogende sproei-installatie gewasbeschermingsmiddelen op tulpen. In totaal testte de medewerker in één dag twintig middelen in de Tulpenshowtuin in de Noordoostpolder. Omdat de uitwerking van de middelen nog niet voor 100 procent duidelijk is, gebruiken de onderzoekers beschermende kleding. Proeftuin Zwaagdijk telt locaties in Noord-Holland en in het Westland en uitvoeringslocaties op honderd plaatsen door heel Nederland. Foto Alex de Haan

Melkveehouder Wim van de Brink uit het in Groningen gelegen Scheemda schept klei op het dekkleed van de graskuil. Het is volgens de veehouder een zware klus. De eerste snede van 42 hectare grasland ligt in de kuil. "De kwaliteit is goed, maar de opbrengst is minder dan vorig jaar", vertelt de Groningse veehouder. Het voer is bestemd voor zijn 85 melkkoeien plus bijbehorend jongvee. De koeien staan jaarrond op stal. Het bevalt de veehouder goed. "Het gaat vooral om het arbeidsgemak." Foto Koos van der Spek

Medewerkers van loonbedrijf Vries stellen een twaalfrijige zaaimachine in. Na het monteren van de juiste zaaischijven is in Engwierum, bij Dokkum, 60 are ingezaaid met Giele wâldbeantsjes, ofwel de gele woudboon. Het streekproduct heeft zich in stand gehouden omdat hij lekker is en past bij de in de zandstreken voorkomende grondsoort en het weertype, aldus de Stichting Wrâldfrucht. De bonen danken hun naam aan bewoners van de Friese Wouden. Als proef zijn ook de Reade krobbe-bonen ingezaaid. De oogst wordt in september onder het streekmerkt Waldpyk op de markt gebracht als regionale delicatesse. Sinds 2007 poogt Stichting Wrâldfrucht het streekmerk voor vijf producten commercieel van de grond te krijgen. Voor de bonen wordt gemikt op een areaal van 5 hectare en opbrengstprijs van tussen de 3 en 4 euro, meldt de stichting. Foto Stichting Wrâldfrucht

Mederwerkers van fritesaardappelverwerker McCain geven uitleg op een perceel in Lelystad. Foto Tjerk Hermsen

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.