Home

Achtergrond 173 x bekeken

Eerste Gay Pride Litouwen eindigt met rellen

De eerste Gay Pride-betoging ooit in Litouwen is vandaag geëindigd met ongeregeldheden.

De politie zag zich genoodzaakt traangas in te zetten tegen een groep van circa tweeduizend tegendemonstranten in de hoofdstad Vilnius. Negentien personen werden gearresteerd.

Circa driehonderd mensen liepen anderhalf uur mee in de mars voor meer tolerantie voor homoseksuelen en lesbiennes. Zij werden door de tegenbetogers bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk, waarop de politie ingreep.

In Litouwen rust nog altijd een taboe op homoseksualiteit onder brede lagen van de merendeels katholieke bevolking. Tot 1993, twee jaar nadat het land onafhankelijk was geworden van de uiteenvallende Sovjet-Unie, waren relaties tussen mensen van dezelfde sekse nog verboden.

Sinds 2004 is Litouwen (3,3 miljoen inwoners) lid van de Europese Unie. In 2007 en 2008 verboden rechtbanken nog Gay Pride-marsen in Vilnius, die zouden worden gesponsord met EU-geld. Dit jaar was opnieuw sprake van een verbod, maar dat werd vernietigd in een hoger beroep, dat was aangespannen door de organisatoren van de betoging.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.