Home

Achtergrond 3 reacties

Een toerist in de wei

Sommige toeristen picknicken doodleuk in de wei. Ze denken dat het een brede berm is of zoiets. Hoe voorkom je dat?

In de omgeving waar ik woon, zijn nogal wat rust- en eetplekjes georganiseerd: een grasveldje, een picknicktafel en een prullenbak. Er zitten regelmatig wat mensen, maar ik heb er nooit campermensen gezien. Mensen met een camper hebben hun eigen picknicktafel aan boord en parkeren waar ze willen. Zo zag ik toen ik zelf een rondje fietste, een camper een weiland indraaien. Het was zo’n weiland waar geen puntdraad of andere afrastering omheen stond.

Toen de wagen goed stond, verschenen er klapstoeltjes en een klaptafeltje en ook iets dat op een thermoskan leek. De mensen installeerden zich ontspannen in het zonnetje. Ik was stomverbaasd. Zoiets doe je toch niet in een weiland? Maar kennelijk dachten zij dat het een wel erg royale wegberm was.

Net toen ik verder wilde fietsen, zag ik de boer aan komen lopen. Hoe zou dit aflopen? Ik stond helaas te veraf om het gesprek exact te kunnen verstaan, maar het kwam er zo ongeveer op neer dat de boer vroeg wat eigenlijk de bedoeling was? Nou, ze zaten lekker koffie te drinken, het was zulk mooi weer, vind u ook niet?

Ja, dat kon de boer niet ontkennen. ‘Maar u zit in het eten van mijn koeien.’ De vrouw keek schichtig om zich heen. Koeien? Waar? Nou, op stal. Dit gras maai ik en voer ze dat op stal. Dus u zit in hun eten. Gut, nou, tjee, lieve help, nee dat wisten ze niet. Excuus. En ze begonnen meteen met inpakken.

Hoe zou je zulke misverstanden nou kunnen voorkomen? Toch maar puntdraad om het perceel zetten? Dat kost nogal wat. En als je er toch geen vee in hebt, is dat zonde van het geld. Later kreeg ik een mail van een boer die eigengemaakte bordjes ophing met daarop: ‘Pas op voor de stier’. Sindsdien had hij nooit meer last van weilandtoerisme.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maaike

  Ik denk dat je dit alleen maar kan voorkomen door middel van een bordje met uitleg. Hoeft niet in de trant van 'ga weg' ofzo, maar sec wat de boer waarschijnlijk ook de toerist vertelde.
  Ze willen/wilden geen kwaad maar weten het niet. En ik kan me voorstellen dat mensen het leuk vinden ook nog om te weten dat ze hun thee drinken in de berm NAAST een perceel waar gras voor de koeien staat!
  Mensen die echt te dom zijn voor dit soort bordjes, die doen (zoals vorig jaar bij ons) zelf het hek open, rijden de auto het weiland op om daar te gaan vliegeren. Met andere woorden: het gras te vertrappen dat we net de dag erna wilden gaan maaien. Dat soort gekkigheid kan je denk ik bijna niet voorkomen.

 • no-profile-image

  Rene

  Misschien een beetje vreemd idee: Laat koeien in de wei lopen. Tsja, misschien een beetje raar, maar dan denk ik dat veel mensen wel de bedoeling van de wei snappen. Die koeien kunnen waarschijnlijk ook wel wennen aan de frisse buitenlucht en het daglicht.

  Een ander idee: Als er regelmatig mensen willen vliegeren en picknicken in de wei: Kaartjes verkopen, of ijsjes. Ik kan me niet voorstellen dat een jongetje met een vlieger het gras meer vertrapt dan een stel koeien of een tracktor.

 • no-profile-image

  erik

  beste Rene, ik merk dat je geen boeren zoon bent, danwel enige kennis over de boerderij beheerst. maakt niet uit, is misschien onze schuld(slechte communicatie van de sector naar de burger). Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het onder voorbehoud eens ben met het feit dat koeien buiten horen. toch is het zo dat het in bepaalde gebieden van nederland door omstandigheden(te zachte bodem, percelen die niet optimaal ten opzichte van de boerderij liggen, enz) niet mogelijk is om te beweiden. En onze dieren moeten geduurende de winter ook eten, dus kunnen de koeien in de zomer niet alle gras opeten, een deel zal gemaaid en bewaard moeten worden voor de winter. het gras moet lang groeien voor maaien, en dan is het slecht om er in te lopen. wanneer een perceel wordt gebruikt voor het beweiden van dieren, worden de dieren al ingeschaard bij laag gras, juist om te voorkomen dat de dieren meer vertrappen als zij kunnen opeten. het is dus weldegelijk mogelijk dat mensen meer vertrappen als dieren, het hangt er alleen van af wat de bestemming van het perceel op dat moment is. Dit staat het jouw idee van kaartjes verkopen niet in de weg, maar hier zal dan een appart perceel voor gereserveerd en ingericht moeten worden. bij genoeg vraag, is dit misschien niet eens zo´n slecht idee.
  groetjes van een veehouder uit noord holland

Of registreer je om te kunnen reageren.