Home

Achtergrond 315 x bekeken 4 reacties

EU zet 500 miljard klaar voor redden euro

De EU heeft 500 miljard euro beschikbaar om zo nodig eurolanden te helpen die hun schulden niet meer kunnen betalen.

De EU-ministers van Financiën hebben hierover in de nacht van zondag op maandag een akkoord bereikt. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bereid nog eens 220 miljard bij te dragen aan het reddingsplan. De eurolanden en het IMF leenden vrijdag al 110 miljard aan Griekenland.

Volgens demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën is de nieuwe maatregel nodig omdat er vorige week zoveel onrust op de financiële markten ontstond dat ingrijpen onvermijdelijk was. "Het vertrouwen zakte weg. De problemen beperkten zich niet meer tot de eurozone of de EU, maar bedreigden ook de Verenigde Staten en Japan'', aldus de bewindsman. "De situatie was potentieel gevaarlijker dan de bankencrisis in 2008.''

De opzet waarover de ministers het eens werden, houdt in dat de Europese Commissie 60 miljard euro kan uitlenen aan eurolanden in nood. Mocht er meer nodig zijn, dan kan door een nog op te richten EU-orgaan nog eens 440 miljard worden geleend op de kapitaalmarkt, met garanties van de zestien eurolanden. De beslissing daarover vindt plaats bij unanimiteit. Elk land kan die dus blokkeren. Een eerder voorstel, waarbij het initiatief bij de Europese Commissie lag, werd op aandrang van Nederland en Duitsland van tafel gehaald.

Voor eurolanden die een beroep doen op de steunregeling gelden zeer strenge voorwaarden, vergelijkbaar met de eisen waaraan Griekenland moet voldoen. Bij elke lening aan landen in nood is betrokkenheid van het IMF vereist. Spanje en Portugal, de twee eurolanden die na Griekenland de grootste problemen hebben, beloofden zondag dit jaar en in 2011 extra inspanningen te doen om hun financiën te saneren.

De Jager heeft een voorbehoud gemaakt bij de afspraken, omdat hij eerst de Tweede Kamer wil raadplegen. Het Nederlandse aandeel in het pakket bedraagt 26 miljard. De Jager wees erop dat dat vergeleken met de 200 miljard die Nederland eerder uitgaf om banken van de ondergang te redden een "goed te overzien bedrag'' is. Hij onderstreepte dat het geld naar verwachting nooit uitgegeven hoeft te worden.De minister gaat ervan uit dat het EU-pakket op redelijke termijn de rust op de markten moet kunnen herstellen.

De Europese Centrale Bank maakte zondagnacht bekend dat ze via een omweg waardepapieren van eurolanden gaat opkopen om speculatie op de markten tegen te gaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zwets

  Ach erm , wie zal dat betalen? Wij met zijn allen zeker? hoeveel worden wij ieder per persoon armer? Dus het geld wordt weer minder waard. Een euro is al minder waard dan in 200 de GULDEN. Kan de oude GULDEN a.u.b. weer terug komen.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Lagere Euro -> Graanprijzen hoger, zo verkeerd is dat toch niet.

 • no-profile-image

  john

  lagere euro = betere export mogelijkheden en de export drijft de economie in de eu nu op laat de euro nog maar verder zakken als het aan mij ligt.

 • no-profile-image

  Han

  De huidige situatie is potentieel gevaarlijker dan de banken crisis uit 2008. Ik denk, dat dit een gevolg was van het voorgaande en dan was de banken crisis dus veel gevaarlijker dan de "one item" denkende econoom vermoedde. Was er geen banken crisis, dan was Griekenland vermoedelijk nooit geconfronteerd met op de spits gedreven rente percentages. Hadden de banken hun huiswerk de laatste 20 jaar goed gedaan, waren er geen vuile hypotheken en onnodige verzekeringen aan klanten aangesmeerd. Wat was / is dus het ergste >de oorzaak< of >het gevolg<.
  Laat het gevolg het ergste zijn op dit moment, het veroorzaken en het niet ingrijpen om erger om een crisis te voorkomen zie ik als zeker zo ernstig, zo niet misdadig. En weer grijpt de politiek in daar waar de elende ontstaan is. Nee de goedwillende burger mag bloeden voor hun >onvermogen<.

Of registreer je om te kunnen reageren.